Golden Globe Race

De start van een nieuwe legende

Golden Globe Race 2022 is begonnen

17:15

Golden Globe Race 2022 start

Na jaren van voorbereiding en training was het gisteren dan eindelijk zover voor de 17 deelnemende schippers. De Golden Globe Race 2022 ging van start! Na een emotioneel afscheid in Les Sables d’Olonne was het tijd om aan de naar schatting 9 maanden durende wereldomzeiling te beginnen. Uitgezwaaid door vrienden, familie en duizenden toeschouwers werden de boten om 16:00 uur exact weggeschoten door Sir Robert Knox Johnston.

Helemaal vlekkeloos verliep de Golden Globe Race start echter niet, want Fransman Arnaud Gaist passeerde maar liefs 1 minuut te vroeg de startlijn. Nu kun je je afvragen wat die ene minuut op zo’n lange reis voor zin heeft, maar toch. Dat moet Gaist zichzelf ook afgevraagd hebben. Hij heeft namelijk geen gehoor gegeven aan het verzoek van de organisatie om de startlijn nog eens te passeren. De organisatie gaat nog in conclaaf over de mogelijke consequenties van deze actie. Omdat Gaist de kleinste boot van de vloot zeilt, zullen potentiële maatregelen naar verwachting weinig impact hebben.

Impressie van de start van de Golden Globe Race 2022

Aanloop naar de start

Hoewel de proloog, de SITraN, voor het grootste deel van de vloot een succesvol testevenement was, vonden er in de aanloop naar de start van de Golden Globe Race 2022 toch nog een aantal incidenten plaats. Eerder schreven we al over de beschadigde boot van Abhilash Tomy en zijn race tegen de klok om deze op tijd raceklaar te krijgen. Bayanat heeft inmiddels een nieuwe boeg en een verbeterde mast, en bevindt zich na iets meer dan 24 uur zeilen voorin het veld op een nette zesde plek.

De boeg van Bayanat voor de start van de Golden Globe Race 2022
De boeg van Abhilash Tomy’s Bayanat. Foto: Eli van den Broek/GGR2022

En Tomy was niet de enige die tegen problemen aanliep. Zo moest Elliott Smith na het missen van de communicatie briefing in Gijon en de SITraN na afloop van de presentatie van de schippers op 21 augustus nog snel een zeiltocht van 150 zeemijl voltooien om zijn communicatiemiddelen te controleren. Gelukkig was dat relatief makkelijk op te lossen en zeilt Smith ‘gewoon’ op een zevende plek in de vloot richting het zuidwesten.

Elliott Smith is klaar voor de Golden Globe Race 2022
Elliott Smith nadat hij zijn extra 150 mijl solo is gefinisht. Foto: GGR2022/Sébastien Delasnerie

Pat Lawless en Guy deBoer maakten het nog iets bonter door geen logboeken van hun astronavigatie tijdens de verplichte 2000 mijl lange kwalificatie-solozeiltocht in te leveren. Beide heren zijn beboet en moesten een extra 300-mijls solotocht afleggen waarin ze tenminste 3 navigatiewaarnemingen in hun logboeken op moesten nemen voor ze van start konden. Niet onoverkomelijk in de twee weken tussen de proloog en de Golden Globe Race zelf, maar je bent in die periode waarschijnlijk liever met andere zaken bezig.

Golden Globe Race did not start

Ook Graham Dalton miste de proloog door zijn verlate voltooiing van zijn 2000 solo-kwalificatiemijlen. Voor Dalton wachtte er dus ook een extra solo zeiltocht van 150 mijl ter communicatiecheck. Dit was echter zijn minste probleem, want eind augustus bleek zijn medische stress test niet voldoende. Dalton is waarschijnlijk niet in staat geweest dit recht te stellen, want hij is gisteren niet van start gegaan.

De Spaanse zeiler Aleix Selles moest de officiële start gisteren ook missen, maar dan vanwege een ontbrekende mast. Hij koos er echter wel voor een stuk met de rest van de vloot mee te zeilen zodat hij zijn noodtuig vast kon testen. Selles is nog steeds in afwachting van zijn mast en heeft nog één week om officieel in de Golden Globe Race 2022 te starten.

De gehele Golden Globe Race is te volgen middels een livetracker van de organisatie en een wekelijkse update op zeilen.nl. Op dit moment voeren winnaar van de SITraN Damien Guillou, Ertan Beskardes en de enige vrouwelijke deelnemer Kirsten Neuschäfer de vloot aan richting Cape Finisterre.

Omslagfoto: GGR2022

Tags: Last modified: 5 september 2022
Sluiten