Actueel

Wisselende resultaten tijdens eerste World Cup

18:06

In Miami werd afgelopen week de eerste World Sailing World Cup van dit jaar gehouden. De omstandigheden waren uitdagend voor de Nederlandse topzeilers en windsurfers. Het was een week met weinig wind en lange dagen op het water. De resultaten van het Nederlandse team waren wisselend. Marit Bouwmeester: “Het mag duidelijk zijn dat we niet de resultaten halen die we zouden willen.”

Voor het Nederlandse team was de World Cup in Miami een belangrijk evenement ter voorbereiding op de rest van het seizoen. De meeste zeilers hadden geen hoge verwachtingen van hun resultaat, de focus lag vooral op het proces. Zo ook voor windsurfster Lilian de Geus: “We zijn in Miami om weer in het wedstrijdritme te komen na een lange winterstop.”

Berkhout & Zegers in actie. (c) Sailing Energy/World Sailing

Doel behaald

Lobke Berkhout kwam in Miami voor het eerst in actie met haar nieuwe zeilpartner Afrodite Zegers. Het 470-duo behaalde hun top 10 doelstelling door op een 7e plaats te eindigen. Ze hadden een goede laatste dag en plaatsten zich daardoor voor de medalrace. In deze race raakten de zeilsters achterop en konden dit helaas niet meer goedmaken. Het duo blikt met tevredenheid terug op de afgelopen week: “Uiteindelijk zijn we wel heel tevreden met het resultaat en het proces deze week. We hebben heel veel geleerd. Daar zijn we superblij mee.”

Nog nooit eerder behaalde Nederland in zowel de 49erFX klasse als de 49er klasse de finalerace met de beste 10 boten van de fleet op een World Cup evenement. Het lukte het damesteam Van Aanholt en Jongens en het mannenteam Lambriex en De Vugt. Helaas hadden de mannen tijdens de finalerace een diskwalificatie omdat ze te vroeg startten. Ze sloten de week af met een 9e positie in het 49er klassement. Een tevreden 49er team: “Dit is onze eerste World Cup. We zijn vooral nog bezig met het proces om die aansluiting met de top te vinden. Dit is dus een hele mooie opsteker, want hier willen we uiteindelijk heen, maar we weten ook dat dit pas het begin is.” De 49erFX dames zakten tijdens de medalrace een aantal plekken naar achteren en finishten als 7e. Ze eindigden de World Cup op een 8e plaats.

Tegenvallende resultaten

Voor laser radiaal zeilster Marit Bouwmeester liep de week anders dan van tevoren verwacht, ze eindigde als 25e overall. “We hebben een heel goed trainingsblok gehad voorafgaand aan dit evenement, maar het evenement zelf was teleurstellend. We hebben te veel fouten gemaakt om een rol van betekenis te kunnen spelen. Plus de fouten die we maakten werden behoorlijk duur betaald.” Bouwmeester mocht niet meedoen aan de medalrace. Het resultaat was voor Bouwmeester van ondergeschikt belang, ze was vooral in Miami om nieuwe technieken uit te proberen tijdens de wedstrijden. “Veel van de technieken gaan heel goed, maar we hebben nog even wat tijd nodig om de ‘race skills’ weer aan te slingeren.”

Ook voor windsurfster Lilian de Geus ging het niet om het resultaat, maar om weer in het wedstrijdritme te komen. Ze maakte ook een aantal fouten tijdens het evenement, onder andere twee valse starts, wat resulteerde in een 19e plaats in het eindklassement. “Wij hebben bewust gekozen voor een andere opbouw van het seizoen, dus ik merk hier wel dat ik het raceritme en de uren op het water mis. Maar daarom is het nu juist super lekker om er hier weer in te kunnen komen.”

Bekijk hier alle resultaten.

Omslagfoto: Sailing Energy/World Sailing
Tekst: Anneke Bouwmeester

Tags: , , Last modified: 7 februari 2019
Sluiten