Wedstrijden

49erFX-zeiler Bekkering: ‘Ik kijk trots en tevreden terug op mijn sportcarrière’

Annemiek zet punt achter haar topsportleven

10:10

Annemiek Bekkering zet een punt achter haar zeilcarrière. De tweevoudig wereldkampioen in de 49erFX vindt het mooi geweest. De 30-jarige zeilster heeft een zeil-cv waar je u tegen zegt met overwinningen op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Zeilen sprak met Annemiek.

Geen nieuwe topsportprojecten. Vanwaar dat besluit?
“Dat antwoord is eigenlijk best simpel. Ik had niet meer 100 procent de motivatie die ik ervoor wel had. Dus de ambitie om alles op te willen geven en dag en nacht willen topsporten om de beste te zijn.”

Je motivatie was er niet meer voor 100 procent. Waar komt dat denk je door?
“Sinds ik negentien jaar oud ben staat mijn leven fulltime in het teken van topsporten. Ik ben er dus al een heel lange tijd mee bezig. Op een gegeven moment werd het gevoel dus minder om de allerbeste te willen zijn en daar alles voor te laten. Ik kreeg de behoefte aan wat nieuws.”

Hoe ga je ‘afkicken’ van het topsporten?
“Sinds de zomer heb ik eigenlijk niet meer echt getraind. Vanaf toen zit ik dus eigenlijk in een soort overgangsperiode. Dat vind ik ook prettig, want ik wil niet van het een volop in het ander. De fase daartussen gebruik ik om wat dingen af te sluiten en na te denken.”

Annemiek en Annette. © Sander van der Borch

Hoe reageerde je zeilmaatje Annette Deutz op het nieuws dat je ging stoppen?
“Mijn gevoel speelde natuurlijk al langer en dat wist Annette ook. Al eerder had ik laten weten dat ik niet zeker wist wat ik na de Spelen in Tokio wilde gaan doen. Annette en ik kennen elkaar heel goed, dus het nieuws kwam niet als een verrassing. Dat ik stop, biedt voor Annette ook weer nieuwe kansen. Soms zijn dit soort veranderingen juist goed. Wel ben ik blij dat ik door de uitgestelde Spelen een extra jaar heb kunnen varen.”

Wat is de mooiste overwinning uit je zeilcarrière?
“De afgelopen jaren hebben meerdere mooie hoogtepunten gekend. Maar als ik er eentje moet noemen, dan is dat wel de olympische medaille. Afgelopen zomer pakten we in Tokio de bronzen plak. Dat is toch wel hetgeen waar we als zeilers (binnen onze tak van sport) naar toe werken.”

Met wat voor gevoel kijk je terug op je topsportcarrière?
“Ik kijk met een trots en tevreden gevoel terug op de afgelopen jaren. Vanaf mijn negentiende tot nu heb ik grote stappen gezet en heel veel meegemaakt. Van tevoren kun je niet bedenken hoe het allemaal uitpakt. Ook de laatste tijd toen ik een team vormde met Annette hebben we een heel mooie groei doorgemaakt als team. Ik heb de topsport met veel liefde en plezier uitgeoefend. Aan de ene kant ga ik alle verschillende landen en wateren missen, maar aan de andere kant was ik ook zo’n 250 dagen per jaar weg van huis voor de sport. Dat was letterlijk de keerzijde van de medaille. Dat ik heel vaak weg was, heeft ook wel invloed gehad op mijn beslissing om te stoppen met de topsport.”

Waar zie je jezelf eind 2022 staan?
“Dat durf ik nog niet met zekerheid te zeggen. Ik ga ervan uit dat ik lekker ergens aan het werk ben en ook nog bezig ben met zeilen. Binnen de sport wil ik helpen waar ik kan. Bijvoorbeeld door mee te gaan met het team, te dienen als trainingspartner, de jeugd helpen, meedenken met bepaalde programma’s en data-analyses van wedstrijden doen. Daarnaast vind ik ook nog heel veel andere dingen leuk. Ik vind vast en zeker iets nieuws waar ik me weer voor 100 procent voor ga inzetten.”

© Sailing Energy / World Sailing

Omslagfoto: © Sailing Energy

Tags: Last modified: 7 december 2021
Sluiten