Actueel

Bekkering & Duetz kans op eretitel Sportploeg van het Jaar

17:09

Voor de prijs Sportploeg van het Jaar is het 49erFX-zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz genomineerd. De dames hebben afgelopen zomer tijdens het WK zeilen in Aarhus goud veroverd. Naast de zeilsters dingen er nog twee andere ploegen mee naar de prijs. Alle drie de teams hebben een wereldtitel bemachtigd.

In het juryrapport werden Bekkering en Duetz geprezen om hun opzienbarende prestatie tijdens de medalrace van het WK zeilen afgelopen zomer: “De Nederlandse zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz winnen deze zomer voor de kust van het Deense Aarhus de wereldtitel in de olympische klasse 49erFX. Het duo begint als nummer drie van het klassement aan de afsluitende medalrace en is ogenschijnlijk kansloos voor de eerste plaats. Het goud lijkt vergeven aan het duo Tanja Frank en Lorena Abicht uit Oostenrijk. Dan slaat het weer plotseling om. De koplopers verliezen de controle over hun boot en slaan om. Ook de concurrentie uit Groot-Brittannië laat het afweten als de wind opsteekt. Bekkering en Duetz weten juist wel om te gaan met de omstandigheden en pakken zo verrassend de wereldtitel.”

(c) Pedro Martinez/Sailing Energy/Aarhus 2018

Andere genomineerden

Naast Bekkering en Duetz komen de hockeysters en de teamsprinters bij het baanwielrennen (Nils van ‘t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli) in aanmerking voor de prijs. Er werd gekeken naar de prestaties vanaf 1 december 2017 tot en met 30 november 2018. De vakjury keek bij al zijn keuzes onder andere naar hoe moeilijk het was voor de sporter(s) om het verschil te maken, wat de impact was op het Nederlandse publiek en wat de zwaarte van het evenement was.

In 2005 wonnen 470-zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning de prijs in de categorie Sportploeg van het Jaar.

NOS│NOC*NSF Sportgala

De stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending, op woensdag 19 december, van het NOS│NOC*NSF Sportgala plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, net als de bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen op dat moment hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50% mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden zijn goed voor de andere helft.

NOS│NOC*NSF Sportgala, 19 december 20.30 uur op NPO1.

Tags: , , , , Last modified: 4 december 2018
Sluiten