Nieuws

49er FX-duo Bekkering & Duetz bemachtigen startbewijs voor Tokio 2020

12:30

Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben bij het EK 49erFX het beste van zichzelf laten zien in Weymouth. Na een spannende medalrace hebben zij niet alleen de nationale selectie voor de Olympische Spelen winnend afgesloten, maar zijn zij ook Europees Kampioen in de 49erFX-klasse geworden.

Bekkering & Duetz moesten tweede overall worden om naar Japan te mogen. De eerste dagen verliepen goed voor de dames, maar naarmate de week vorderde, liet het duo soms meer punten liggen dan nodig was. Hierdoor werd pas tijdens de medalrace, die op zondag 19 mei werd gevaren, duidelijk welk Nederlands 49erFX-team ons land volgend jaar vertegenwoordigt in Tokio. Het tweetal voer lange tijd als de nummer één in de medalrace, maar uiteindelijk kwamen Bekkering & Duetz als tweede over de finishlijn. Dat was precies voldoende.

In het Europees klassement is het duo eerste geworden en in het Open klassement tweede. In het laatstgenoemde klassement is het Braziliaanse team Martine Grael & Kahena Kunze er met de winst vandoor gegaan.

(c) Sailing Energy

Goedkeuring van het NOC*NSF

Met de overwinning voldoet team Bekkering & Duetz aan de eisen om te worden voorgedragen aan NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Deze organisatie moet hun deelname, net als die van de andere Nederlandse zeilers, officieel goedkeuren door te kijken of zij aan de nationale en internationale kwalificatie-eisen voldoen.

Odile van Aanholt & Marieke Jongens grijpen nét naast het Nederlandse startbewijs. (c) Sailing Energy

vier duo’s, 1 ticket

8 dames, vier duo’s vochten om één ticket dat toegang biedt tot Tokio 2020. 49er FX-zeilduo Odile van Aanholt & Marieke Jongens grijpen nét naast het Nederlandse startbewijs. Van Aanholt & Jongens gingen met een voorsprong van 10-2 in de nationale selectie naar het Engelse Weymouth. Het eerste selectie moment, de World Cup in Genua, wisten zij als de winnaar af te sluiten. Tijdens het tweede selectiemoment in Weymouth ging het het tweetal minder voor de wind. Overall eindigde zij op een 23e plek, waardoor ze naast de selectiepunten grijpen.

Het duo Willemijn Offerman & Cecile Janmaat en Dewi Couvert & Tess Wilschut deden ook een gooi naar het Nederlandse startbewijs. Nu is duidelijk dat dat felbegeerde ticket in hand is van Bekkering & Duetz.

Lees ook: Berkhout en Zegers zetten cruciale stap richting Tokio 2020
En: Finn-zeiler Nicholas Heiner: “Nu op naar Tokio!”
En: Zo kom je in Tokio

Omslagfoto: Sailing Energy

Tags: , , , , , , , , , , , , Last modified: 21 mei 2019
Sluiten