Nieuws

Deze zeilers gaan naar de Olympische Spelen in Tokio

08:30

Het is bekend welke zeilers ons land gaan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Tokio 2020. Wat moet er nu nog allemaal gebeuren voordat het zover is?

Een ding is duidelijk: je komt niet zomaar op de Olympische Spelen. Daarvoor moet je als topzeiler of -surfers aan een flink aantal voorwaarden voldoen. Eén daarvan is het winnen van de interne selectie; per klasse mag er maar één Nederlander naar Tokio. “Er is goed gepresteerd, er is eerlijk gezeild en met een open vizier gestreden,” blikt Jaap Zielhuis – hoofdcoach van het Watersportverbond – terug op de selecties. “We gaan met een heel sterke ploeg naar Tokio volgend jaar.”

In vijf van de acht klassen is al bekend wie er uitkomen voor Nederland. Marit Bouwmeester (Laser Radiaal) en Lilian de Geus (RSX:W) waren vorig jaar al zeker van een startbewijs. Nicholas Heiner (Finn), het 49erFX dames- team Annemiek Bekkering & Annette Duetz en het 470-damesteam Afrodite Zegers & Lobke Berkhout hebben zich aan dit rijtje toegevoegd.
Windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe weten nog niet wie van de twee mee gaat doen in Tokio. Om zo lang en optimaal mogelijk gebruik van elkaar te maken als trainingspartners, wordt tijdens de wereldkampioenschap 2020 (het laatste selectie-evenement) gestreden om het ene ticket.

ke Berhout en Afrodite Zegers mogen naar Tokio! (c) Thom Touw Photography

Interne selectie: hoofd koel

De Nederlandse selectie vond plaats op twee evenementen. Hier konden de zeilers punten verdienen wanneer ze in de top-10 voeren. Voor de Finn-klasse, 49erFX dames en 470-dames waren het spannende wedstrijden op weg naar het einddoel – een Olympische (gouden) medaille. Heiner heeft ook aan de interne selecties voor Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) meegedaan. Deze ervaring kwam goed van pas: “Het is de laatste kans om een medaille te halen voor mij in de Finn-klasse, dat zit wel in je achterhoofd. Maar tijdens de wedstrijden lukte het mij om de zenuwen onder controle te houden en te focussen op de wedstrijden.” Heiner is net terug uit Japan: “Het is gaaf om op een Olympische locatie te varen en te weten dat je daar ook echt tijdens de Spelen aan de start gaat verschijnen.”

Zeilen 09/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe gaan ze zich het komende jaar voorbereiden? En wat is hun favoriete zeilkoers en windkracht? Je leest het in Zeilen 09/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 25 september verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Sander van der Borch
Tekst: Anneke Bouwmeester

Tags: , , , , , , , , Last modified: 18 september 2019
Sluiten