Promo

Charter een jacht en ga eilandhoppen in Kroatië

Hier kun je als zeiler het hele jaar door genieten

10:55

Lagoon 46 catamaran

Zin in een prachtig zeilavontuur buiten Nederland? Zeilen in Kroatië biedt een betoverende ervaring. Dankzij de adembenemende Adriatische kustlijn met meer dan duizend eilanden en kristalhelder water, is zeilen in Kroatië een unieke zeilervaring. Het aangename mediterrane klimaat van Kroatië zorgt voor ideale zeilcondities, met milde winden, zonnige dagen en aangename temperaturen. Hier kun je als zeiler het hele jaar door genieten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Silver Sail.

Talloze afgelegen baaien en verborgen stranden

Langs de kust vind je pittoreske havenstadjes en historische dorpjes, die niet alleen charmante tussenstops bieden, maar ook de mogelijkheid om de rijke cultuur, heerlijke lokale gerechten en gastvrijheid van Kroatië te ervaren. Met afgelegen baaien en verborgen stranden is zeilen in Kroatië een ontdekkingsreis, waarbij je de vrijheid hebt om afgelegen plekken te verkennen en de ongerepte natuurlijke schoonheid te bewonderen. De vriendelijke zeilgemeenschap en goed ontwikkelde infrastructuur maken Kroatië echt een favoriete bestemming voor zeilliefhebbers.

Overnachtingsplekken

Langs de Kroatische kust zijn de ankerplaatsen talrijk. Op veel plaatsen waar je zelf graag een anker uit zou willen gooien, zijn meerboeien geplaatst. Soms door de overheid, soms door de gemeentes en soms door een vergunninghouder. De Kroatische overheid houdt een lijst bij met de legaal uitgebate plaatsen. Wil je op die plekken toch liever zelf ankeren? Houd er dan rekening mee dat het niet is toegestaan om binnen 150 meter van zo’n veld voor anker te gaan.

Aanleggen aan een mooring

Geen handige boxpalen, bolders of kikkers aan de steiger, maar aanleggen met mooring lines. Kom je niet vaak in het Middellandse Zee-gebied, dan heeft het wat oefening nodig. Doorgaans lig je met de achtersteven naar de wal. Kom je ergens in een mooie baai waar al een paar jachten liggen? Dan kun je eenvoudigweg afkijken hoe zij de boot hebben vastgemaakt. Maar wat als er nog niemand is? Een drietal veelgebruikte methodes.

Tussen meerlijn en landvast. De klassieke methode, waarbij vanaf de bolders op de kade een hieuwlijn het water in loopt. Met de hieuwlijnen pik je een dikkere meerlijn op die aan een betonblok op de bodem is bevestigd. De meerlijn maak je vast op de kikker op je boeg. Je gebruikt je eigen landvasten om vast te leggen aan de kade.

Tussen meerboei en landvast. Je pikt de meer lijn op van een boei die ongeveer twee scheepslengtes uit de kant ligt. Of je maakt je eigen lijn vast aan een oog bovenop de boei en knoopt je eigen landvasten aan de kade.

Tussen anker en landvast. Een paar scheepslengtes voor de kant laat je het anker vallen en vaar je langzaam achteruit naar de kade, waar je vastlegt met je eigen landvasten.

Golden Horn Beach

Mooiste eilanden om te bezoeken

Kroatië heeft een prachtige kustlijn met meer dan duizend eilanden, elk met zijn eigen charme en aantrekkingskracht. Dit zijn enkele mooie eilanden die zeilers vaak kiezen om te verkennen:

  1. Hvar: Als een favoriet onder zeilers biedt Hvar niet alleen historische architectuur, maar ook goed uitgeruste jachthavens en beschutte ankerplaatsen. Hierdoor is het een ideale tussenstop voor zeilavonturen langs de Dalmatische kust.
  2. Brač: Zeilers worden aangetrokken tot Brač vanwege de goed ontwikkelde infrastructuur voor jachten, de gastvrije sfeer in de havensteden en de mogelijkheid om vanuit Bol een verfrissende zeiltocht te maken naar de nabijgelegen Pakleni-eilanden.
  3. Korčula: Voor zeilers biedt Korčula niet alleen een charmante historische stad, maar ook beschutte baaien rondom het eiland, ideaal voor ontspannen ankeren en het verkennen van afgelegen kustlijnen met de zeilboot.
  4. Vis: Zeilers waarderen Vis vanwege de afgelegen ligging en de ongerepte natuur. De beschutte baaien, zoals die van Rukavac, bieden rustige ankerplaatsen, terwijl het vissersdorp Komiža een authentieke maritieme ervaring biedt.
  5. Mljet: Met zijn nationale park biedt Mljet niet alleen weelderige natuurlijke schoonheid, maar ook beschermde baaien zoals Polače, die zeilers een rustige omgeving bieden om te genieten van het kristalheldere water en de weelderige groene omgeving.
Hvar

Praten met de locals

Communiceren met de locals is altijd handig en leuk. Als je voor het eerst in Kroatië gaat zeilen, kunnen de volgende vijf woorden handig zijn:

  1. Hvala – Dit betekent ‘dank je’ in het Kroatisch. Het is beleefd om dankbaarheid te tonen, vooral wanneer je hulp ontvangt van bijvoorbeeld locals in een haven.
  2. Molim – Dit woord betekent ‘alsjeblieft’ en wordt vaak gebruikt bij het vragen om iets of wanneer je iemand iets aanbiedt.
  3. Zdravo – Dit is een informele begroeting en betekent ‘hallo’. Het is een vriendelijke manier om contact te maken met mensen.
  4. Da / Ne – Respectievelijk betekenen deze woorden ‘ja’ en ‘nee’. Handig bij het beantwoorden van vragen of het uitdrukken van toestemming.
  5. Molim račun – Dit betekent ‘de rekening alstublieft’. Handig als je in baaitjes voor anker ligt en klaar bent om je vers gevangen vis af te rekenen.

Met deze woorden kun je al een redelijke basis leggen voor eenvoudige communicatie en situaties die je tegenkomt tijdens je verblijf in Kroatië.

Eenvoudig zelf een boot huren

Silver Sail is een Yacht Charterbedrijf uit Split. Zij bieden zeilers een kans om online boten te charteren op de meeste spectaculaire zeilbestemmingen, waaronder Kroatië maar ook in andere landen. Het huren van een zeilboot in het buitenland wordt zo heel gemakkelijk. Bekijk hier een voorbeeldreis van 12 dagen.

Kijk op de website van Silver Sail als je zelf een jacht wilt huren.

Tags: Last modified: 30 november 2023
Sluiten