Reisverhalen

In 30 dagen roeien naar de overkant

10:09

‘Gentle Giant’ Mark Slats had er slechts 30 dagen, 7 uur en 49 minuten voor nodig om van La Gomera naar de overkant van de Atlantische Oceaan, op Antigua te varen. Hiermee heeft hij het vorige record volledig aan gort gevaren.

(c) Ben Duffy

Officieel en onofficieel record gebroken

Slats deed mee aan de Talisker Whiskey Transatlantic Challenge. De roeiwedstrijd van 3000 mijl is een uitputtingsslag voor lichaam en geest. Slats verloor 14 kilo maar. Maar het resultaat is daar. Het officiële record dat in een eerdere editie van de race werd gevaren stond op 49 dagen. Bijna drie weken wist Slats van dit record af te roeien. In 2013 roeide Charlie Pitcher in 35 dagen de 3000 mijl, maar met een ander type roeiboot die niet is toegestaan in de officiële race.

Wankel

“Ken je dat gevoel dat je na lange tijd op zee op de kant staat en alles beweegt” vraagt Slats retorisch. “Na twee dagen had ik dat nog steeds. Toen ik uit de boot stapte kon ik amper op mijn benen staan. Alles wankelde om me heen.”

Het is ook niet zo gek na een maand op zee in een klein bootje van maar 80 kilo. Door dat geringe gewicht kon hij wel van golven afsurfen met duizelingwekkende snelheden. “Vlak voor de finish surfte ik nog met 17 knopen van een golf af.”

Golden Globe

Na terugkomst in Nederland begint Slats weer met werken en met het klaarmaken van zijn Rustler 36 voor de Golden Globe Race. Een solozeilwedstrijd die non-stop rond de wereld gaat, zonder moderne navigatieapparatuur. 1 juli start die race vanuit Les Sables-d’Olonne in Frankrijk.

Lees het interview met Mark Slats in Zeilen #2!

Lees ook:

Omslagfoto (c) Ben Duffy

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten