Meteo

Onweer verwacht na tropische temperaturen

10:54

Column Anna
Bui na bui trekt voorbij

De tropische temperaturen eindigen donderdag met een klapper. In de nacht trekt het onweer via België en het zuiden van Nederland richting het oosten. Dat valt echter nog mee in vergelijking met het onweer dat vrijdagnacht en vrijdag overdag wordt verwacht boven Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de Wadden. Laat je niet verrassen door het (on)weer en houd het in de gaten.

Houd het weer in de gaten

Uiteraard houd je de weersverwachting goed in de gaten als je wil gaan zeilen. Via allerhande apps kun je (interpretaties van) het weerbericht vinden. De Nederlandse app Zeeweer is uitgebreid en toch overzichtelijk. Daarnaast kun je ook denken aan de al dan niet betaalde apps als Windy, WindGuru en WindFinder. Of kijk naar het zeer complete (en ook nog steeds overzichtelijke) ziltmeteo.nl.

KNMI, via marifoon

Op zee worden de berichten vier keer per dag uitgezonden, om 08.05 uur, 13.05 uur, 17.05 uur en 23.05 uur Nederlandse zomertijd (UTC+2). Eerst kondigt de Nederlandse Kustwacht de berichten aan via kanaal 16, waarna je op kanaal 23 en 83 het marifoonweerbericht kunt horen. Vanaf de kant (en tot een aantal mijl uit de kust) heb je nog mobiele dataverbinding en kun je de berichten ook op internet bekijken. Het marifoonweerbericht kun je zo bijvoorbeeld eenvoudig teruglezen via de website van het KNMI.

Via NAVTEX

Het weerbericht wordt daarna ook op de NAVTEX uitgezonden, zodat je ‘m kunt nalezen. Aan de wal kun je de NAVTEX-berichten via deze niet-officiële bron op internet teruglezen. (Kies MSG Area P voor station Den Helder, T voor station Oostende.)

(c) Klaas Wiersma

Wat te doen bij onweer?

Toch op het water met onweer? We schreven daar eerder uitgebreid over en zochten die artikelen nog eens voor je op. Tips voor als er tijdens het zeilen onweer overkomt. Wat te doen als het een gewone bui is? Verder ging Willem Plet in Zeilen in op de tactieken om rond(om) een bui te varen.

Omslagfoto (c) Janneke Kuysters/Wietze van der Laan

Tags: , , Last modified: 16 juni 2021
Sluiten