Bestemmingen

Tweede editie van de Zeil Noord Dag een groot succes

Gemeenschappelijke hobby: zeilen en naar het noorden varen.

13:49

Het blijft een bijzondere erfenis. Zeiler, inspirator en auteur René Vleut (1949 – 2022) bracht afgelopen weekend een groep mensen bij elkaar die twee dingen gemeenschappelijk hebben: zeilen en naar het noorden varen. De Facebookgroep Zeil Noord functioneert als de spreekwoordelijke dorpspomp waarin op een gemoedelijke manier informatie verzameld en gedeeld wordt.

Vorig jaar werd er voor het eerst een nieuwe dimensie aan Zeil Noord toegevoegd: een bijeenkomst met gelijkgestemde zeilers. Een groot succes, dat al snel naar meer smaakte. Arjen Weber nam het, ondersteund door zijn vrouw Ilse en de bemanning van de Zazoe op zich om een tweede editie te organiseren. Waarom? Arjen: “omdat Zeil Noord zo’n gezellige groep mensen is. Het is geen vereniging of club, maar toch voelt het wel zo. Zeker toen wij vorig jaar met onze Vela met motorproblemen in Zweden lagen was het hartverwarmend om te merken hoe iedereen meeleefde en meedacht om ons probleem op te lossen.” Veel zeilers hebben een Zeil Noord vaantje onder de bakboordzaling: een magneet in buitenlandse havens, waarmee Nederlandse noord-zeilers elkaar vinden.

Vier lezingen

In recordtijd waren alle 200 plaatsen gevuld en een zinderende middag aan de oevers van het Veluwemeer was het resultaat. Elke deelnemer kon kiezen uit vier lezingen, die elk twee keer gehouden werden: over een reis naar de Lofoten, over een soloreis naar zuid-Noorwegen, over Baltische Lichten en over een ‘rondje Oostzee’. Voorafgaand aan de lezingen, tijdens pauzes en tijdens de lunch en het diner was er volop gelegenheid om kennis uit te wisselen.

Loterij voor de KNRM

Joop en Marja Datema hadden een prachtige tafel met alle relevante boeken en kaarten ingericht namens sponsor Vrolijk Watersport. Joop: Veel mensen worstelen om uit de grote hoeveelheid informatie de juiste boeken of kaarten te vinden. We helpen ze graag op weg.” Om de 200-jarige KMRM te ondersteunen was er een loterij georganiseerd: sponsors Hollandia en Sway hadden prijzen beschikbaar gesteld. De lootjes gingen grif van de hand en in totaal is er 750 euro overgemaakt naar de KNRM. Een prachtig resultaat en acht gelukkige prijswinnaars.

Van heinde en ver

Aan het einde van de middag blikt iedereen tevreden terug. Spike en Annemarie kwamen speciaal uit Zwitserland naar de Zeil Noord dag: “Onze zoon gaat de Midnight Sun Marathon in het noorden van Noorwegen doen en we hebben beloofd dat we daar met onze Lava bij zullen zijn. We rijden tevreden weer terug: wat een leuke groep mensen die graag informatie willen delen zonder betweterig te zijn. Fantastische lezingen en inspiratie.” Australiërs David en Frederieke: “we zeilden vorig jaar met onze Yuna naar Spitsbergen. Vandaag zijn we hier om andere mensen te helpen aan informatie.”

Deelnemers enthousiast

Een greep uit de reacties van deelnemers: “Ik heb veel opgestoken over wat er kan in de tijd die ik beschikbaar heb. Met zes weken hoopte ik zowel de oostkust van Zweden als het Götakanaal te kunnen doen, maar ik snap nu dat er leuke alternatieven zijn die me meer speling geven als het tegenzit met het weer.”

“Handig om te leren hoe het zit met gas voor het fornuis. Ik snap nu dat je dat niet overal kunt krijgen.”

“We zijn allemaal lerende over het grote vaargebied dat Scandinavië nu eenmaal is. Iedereen is hier bereid om kennis te delen en elkaar te helpen leren.”

“Ik voel me uitgedaagd om m’n grenzen te verleggen.”

“Oh, ik kan niet wachten tot we weer op pad kunnen!”

Terwijl de zon onderging en het Veluwemeer sprookjesachtig verlicht werd, stond de bar nog vol met zeilers die netwerkten en telefoonnummers uitwisselden. “Tot ziens, op het water, in het noorden!” Wil je lid worden van de Facebook groep? Die vind je hier.

Foto’s: Wietze van der Laan en Arjen Weber
Tekst: Janneke Kuysters

Tags: Last modified: 18 maart 2024
Sluiten