Hoofdcategorie op reis

Spetterende eerste Zeil Noord dag in Enkhuizen

Alles dat je wilt weten over zeilen naar het noorden verzameld in een dag

13:41

Zeil Noord dag

“Welkom!” Arjen Weber, één van de twee initiatiefnemers van de Zeil Noord dag, heet alle 150 deelnemers persoonlijk welkom. “We zaten al vrij snel vol” legt hij later uit. “Er was veel belangstelling onder de ruim 2600 leden van de Zeil Noord Facebook groep, maar in deze locatie passen simpelweg niet meer mensen.” Marianne van Iperen, initiatiefnemer: “Het begon eigenlijk al in de afgelopen zomer, toen meerdere mensen bij ons als beheerders van de Facebookgroep de vraag neerlegden of we een dag als deze konden organiseren. Zodat mensen op een hele directe manier informatie met elkaar uit kunnen wisselen. Arjen en ik hebben besloten om het te doen en het enthousiasme van de deelnemers is aanstekelijk!” Ze wijst naar een tafel waarop inmiddels een flinke uitstalling ligt van kaarten en vaargidsen, die pijlsnel van eigenaar wisselen: “de Zeil Noord vlaggetjes liggen daar ook. Altijd leuk om te zien hoeveel mensen daarmee rondvaren.” In de haven van Enkhuizen lagen op dit mooie februari weekend maar liefst drie boten met de Zeil Noord vlag in top.

Opening Zeil Noord dag
De start van een sprankelende dag.

Zeil Noord: hoe het begon

Even terug in de geschiedenis. Twintig jaar geleden namen Klaas Jan Hoeve en René Vleut het initiatief om Zeil Noord op te richten: een platform voor het delen van informatie. Langzaam maar zeker mondde dit uit in Facebook pagina, die in 2015 het levenslicht zag. Het is een levendige Facebookgroep, waar op een plezierige manier informatie gevraagd en gegeven wordt. René Vleut, die helaas ruim een jaar geleden overleed, was de drijvende kracht achter het verzamelen, bundelen en publiceren van informatie. Op vrijwel alle boten die naar het noorden zeilen, ligt de Vaarwijzer van René. Hij hield ook het weer in de gaten voor boten die de Duitse Bocht over moesten naar Scandinavië, of die op de terugweg waren. Zijn weeranalyses werden stukgelezen en vooral wanneer hij op de Facebookpagina postte: “GAAN GAAN GAAN”, voer de Vleut Vloot of Vleutilla uit Cuxhaven, om zo comfortabel mogelijk naar de Waddeneilanden te varen.

Eerste Zeil Noord dag

Marianne en Arjen hebben het beheer van de Facebook groep over genomen. En nu is er dus deze eerste Zeil Noord dag. “Een feest van voorpret, informatie delen en gelijkgestemden ontmoeten,” zegt één van de deelnemers. Marianne begeleidt de kern van de dag: alle deelnemers kunnen onderwerpen aandragen, waar ze meer over willen weten. Er worden 15 onderwerpen gekozen, die in drie rondes met verschillende groepen worden besproken. Het werkt perfect: aan sommige tafels wordt intensief gediscussieerd en zijn de flipovervellen binnen de kortste tijd volgeschreven. Aan andere tafels staan mensen gezamenlijk de bouwstenen van hun kennis te vergelijken, bijvoorbeeld over ankeren op dieper water.

Onderwerpen tijdens de Zeil Noord dag
De vijftien besproken onderwerpen tijdens de Zeil Noord dag.
Er werd veel kennis over zeilen naar het noorden gedeeld
Een van de volgeschreven flipovervellen.

“Er zijn ook vlinders” wijst Marianne met een grijns: “mensen die bij elke tafel even luisteren en zo snel hier en daar informatie verzamelen.”  De onderwerpen lopen sterk uit een: van Spitsbergen tot het varen met kinderen, over solozeilen in Scandinavië tot het Götakanaal in Zweden. Een ander populair onderwerp is het overwinteren in Scandinavië: ofwel de boot laten overwinteren en over land heen en weer reizen of ook met de hele bemanning een winter in Scandinavië doorbrengen.

Uitleg van elektronisch navigeren
“Kijk, zo doe je dat”

Zweden en Denemarken het populairst

Onder de deelnemers werden ook enquêteformulieren verspreid, om een beter beeld te krijgen van de belangstelling binnen de groep. ‘Noord’ is immers een breed begrip. In totaal werden er 79 formulieren ingevuld. Onder de Zeil Noord leden blijken Zweden en Denemarken de meest populaire bestemmingen te zijn, met Duitsland en Noorwegen op de gedeelde tweede plaats. De meeste deelnemers waren al een paar keer naar het noorden geweest, maar voor een kwart gold dat ze er nog nooit naar toe gezeild waren.

De weg naar Scandinavische bestemmingen kan ingewikkeld zijn (afstand en het weer), dus je zou verwachten dat alleen pensionado’s voor langere tijd die kant op gaan. Niets is minder waar: ruim de helft van de deelnemers gaat er voor minder dan zes weken heen. Er is ongelofelijk veel informatie beschikbaar over het noordelijke vaarwater en uit de antwoorden op de enquêtevragen zien we dat alle deelnemers ruim voorzien van informatiebronnen op pad gaan. Op drie kwart van de boten gaan ook papieren kaartsets mee, naast de elektronische navigatie.

Zeil Noord kardinaal
Mede-initiatiefneemster Marianne met de Zeil Noord kardinaal

Contact met gelijkgestemden

Bij de borrel voor het afsluitende diner zegt een deelnemer: “Wat een topdag. Het is zo makkelijk om contact te maken met gelijkgestemden hier.” Zijn partner vult aan: “Ik heb zoveel antwoorden op m’n vragen gekregen, tips en trucs geleerd. Het mooie is, dat oude rotten die hier rondlopen bereid zijn om hun kennis te delen.” Haar buurman lacht: “Ik heb niks opgestoken, maar toch een fantastische dag gehad. Zoveel leuke mensen ontmoet. Los van de positieve toon in de Facebookgroep, is er nu meer samenhang. Echt het clubgevoel met mensen die dezelfde plannen hebben.”

En daarmee is de eerste Zeil Noord dag succesvol afgesloten. De vlaggetjes waren in een mum van tijd uitverkocht; nieuwe voorraad is spoedig beschikbaar.

Drukte tijdens de eerste editie
Met 150 deelnemers was het druk tijdens de eerste Zeil Noord dag.

Tekst: Janneke Kuysters
Foto’s: Wietze van der Laan

Meer weten over zeilen in Scandinavië? Bekijk dan eens de Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee. Of stap aan boord van Anna Caroline tijdens een lange zomerreis naar de Oostzee. In dit verslag nemen Lars Bosma en zijn vriendin je mee tijdens hun reis langs de Zweedse kust. Benieuwd naar de Noorse kust? Bekijk dan eens de vlog-serie Dixbay naar het noorden.

Tags: , Last modified: 13 februari 2023
Sluiten