Nieuws

40 Mijl van Bru: voor de eerste keer een sportbotenklasse toegevoegd

10:44

Op zaterdag 25 mei gooien 165 deelnemers de trossen los om aan de 40 Mijl van Bru te beginnen. De boten vertrekken vanuit Jachthaven Bruinisse, waarna de wedstrijd wordt gevaren op het Grevelingenmeer. Scherpe jachten gaan de strijd met elkaar aan binnen verschillende klassen. Zeilen sprak met de woordvoerster van het evenement, Adeline Mans, over de komende editie.

“In 2008 werd de 40 mijl van Bru voor de eerste keer gezeild,” zegt Adeline. “De wedstrijd is ooit ontstaan om toerzeilers ook de kans te geven om een (lange) wedstrijd te varen. De wedstrijdzeilers kregen meteen weet van de 40 mijl, dus daarom hebben we de wedstrijdklasse toegevoegd. Nu zijn er meerdere toer- en wedstrijdklassen.”

(c) Laurens Morel

Competitief én sportief

Dit jaar kent de wedstrijd nóg een nieuwe klasse: “Dit jaar hebben we voor het eerst een sportbotenklasse toegevoegd. Daar kregen we dit jaar vraag naar, dus vandaar dat we uit willen proberen hoe het binnen de sportbotenklasse verloopt. Op deze manier willen we nog meer zeilers de mogelijkheid geven om doublehanded te varen. We vinden vernieuwing belangrijk.” Per boot mogen er niet meer dan twee opvarenden zijn.

‘’De ervaring is dat de sfeer competitief is, maar dat er ook heel sportief wordt gevaren. Op het scherpst van de snede, winst pakken, maar niet ten koste van alles. We zijn gemoedelijke en gezellige wedstrijden gewend. Voor ons als organisatie is dat erg fijn. We vinden het belangrijk dat het evenement heel toegankelijk blijft voor de toerzeilers. Vorig jaar ging de grootste vloot het water op, tegen de 180 deelnemende jachten. Dat was een leuke piek. Meestal verwelkomen we tussen de 160 en 170 doublehanded teams.”

(c) Laurens Morel

Heel fijn zeilweekend

De 40 mijl van Bru staat bekend als een leuke wedstrijd op het water. “Mensen vertellen ook vaak dat alles van a tot z voor ze geregeld is. Wij van de organisatie proberen de deelnemers te ontzorgen. We zorgen samen met Jachthaven Bruinisse dat de ligplaatsen goed geregeld zijn, er is elk jaar een borreltje op vrijdag, zaterdagochtend is er koffie met een bolus tijdens het palaver, de zeilers krijgen een lunchpakket mee, er is live muziek op zaterdagavond, een heerlijk buffet en de tent is een feestje om te zien. Wij vinden het heel belangrijk dat de beleving goed is. Ook al hebben mensen niet de beste zeilprestatie geleverd, zij moeten dan nog steeds het gevoel van een heel fijn zeilweekend ervaren.”

Het doel

Nog één nachtje slapen en dan gaat de 40 mijl van Bru van start. “Ik verwacht een heel mooie en fijne dag op het water. De voorspellingen qua weer zijn heel goed. Al anderhalve week kijken we angstvallig op Windfinder. Ons doel is dat mensen sportief varen en dat we er samen met de zeilers iets mooi van kunnen maken. We hopen dat het net zo gezellig als vorig jaar wordt, of misschien nog nét iets gezelliger. Dan zijn wij gelukkig!”

Omslagfoto: Laurens Morel

Tags: , , , , , , , Last modified: 24 mei 2019
Sluiten