Actueel

Zó komen de alternatieve milieuvriendelijke antifoulings uit de praktijktest

09:30

Varen doe je Samen

Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben MilieuCentraal, HISWA Vereniging en Waterrecreatie Nederland in 2019 een praktijktest gehouden met milieuvriendelijke alternatieve antifoulings. Recentelijk zijn de resultaten van deze test bekendgemaakt. Aanleiding voor dit onderzoek was een congres over antifouling in oktober 2018 in Rotterdam. Toen bleek dat er veel vooroordelen bestaan over milieuvriendelijke alternatieve antifoulings.

Sinds het begin van vaarseizoen 2019 doen twee verhuurbedrijven van HISWA Vereniging mee aan deze test. De ene vloot, Ottenhome in Heeg, ligt op zoet water en de andere, Aquavitesse in Bruinisse, op zout water. Elke boot van de vloot is voorzien van één van de alternatieve producten. Elke zes tot achter weken werden de boten uit het water getild en geïnspecteerd. Daarnaast is een statische test uitgevoerd met behandelde panelen in Den Helder. Met deze panelen kon het worst case scenario worden beoordeeld. Klik hier om te kijken welke producten er zijn gebruikt.

Valken en kajuitboten

Alle producten zijn aangebracht op Valken, behalve twee ultrasoon systemen. Die werden in kajuitboten aangebracht. Voor een beoordeling van de werking van de producten is de test uitbesteed aan Endures in Den Helder. Dit bedrijf heeft ook globaal de milieueffecten van de aangeboden systemen beoordeeld en gerapporteerd. De boten op zoet water werd drie keer beoordeeld en die op zout water vijf keer. Naast de vaartuigen met deelnemende producten zijn ook vaartuigen met biocide houdende antifouling beoordeeld als referentie.

(c) Christophe Favreau/PPL/GGR

De resultaten

De cijfers uit de test zijn gebaseerd op de absolute bevindingen. Relatief geven op zoet water alle producten nagenoeg eenzelfde resultaat als de biocidehoudende antifouling op het referentievaartuig. Hieruit kan dus worden geconcludeerd dat de milieuvriendelijke antifoulings een goed alternatief zijn op zoet water.

Op zout water blijkt dat de biocidehoudende antifouling op het referentievaartuig geen voldoende aangroeiwerende werking heeft om het gehele seizoen aangroeivrij te blijven. Een aantal geteste producten scoren tegenover het referentievaartuig nagenoeg vergelijkbaar. Uit het onderzoek kan dus worden afgeleid dat er voor op zout water nog geen ideaal alternatief op de Nederlandse markt te vinden is. Hierbij vermeldt Endures wel dat de producten, anders dan biocidehoudende antifouling, gemakkelijk te reinigen zijn. (De cijfers van de test zijn gegeven zonder het reinigen van de onderwaterschepen tijdens het seizoen.)

Klik hier om de tabel met de resultaten te bekijken. Via deze link kom je op het rapport van Endures terecht.

(c) Ben Rutte

Zeilen 03/2020

In Zeilen 03/2020 staat een uitgebreid artikel over hoe je een goed alternatief vindt voor je bestaande antifouling. In het stuk zijn experts aan het woord, lees je meer over onze eigen antifoulingtest met redactieboot Zoef en vind je informatie over nieuwe spelers op de markt. Zeilen 03 verschijnt op donderdag 27 februari.

Omslagfoto: Varen doe je Samen!

Tags: , , , , , , , , , Last modified: 27 februari 2020
Sluiten