Bestemmingen

Naar de rand van Nederland

Getijdenvaren op de Eems en Dollard

11:11

Je kent het Nederlandse Wad pas écht als je eens aan de oostelijke grens ervan bent geweest. In dit unieke gebied gaan industrie en natuur naadloos in elkaar over. Te midden van de slibgeulen en rokende schoorstenen waan je je aan het einde van de wereld. Het verhaal over hoe het was om met Zoef naar de rand van Nederland te varen, lees je in Zeilen editie 10/2023.


Imposante grijze luchtkastelen, met hier en daar een lichtflits erin, trekken over het Duitse vasteland. De lange, warme dagen waar de zomer mee begon, liggen ver achter ons; de herfst lijkt vroeg dit jaar. Boven de Dollard, over onze andere boeg, trekt een felle bui over Zoef en legt onze redactieboot op één oor. Boven ons zien we een streepje blauwe lucht. Het water is extreem troebel, maar zeehonden en bruinvissen steken geregeld de kop op. We wisten natuurlijk dat dit gebied bestond, maar dat het zó’n mooi vaarwater zou zijn, hadden we eigenlijk niet verwacht – we kennen het vooral vanwege de Eemshaven als nationale energiehaven, de chemische industrie in Delfzijl en auto-exporthub Emden: reden genoeg om eens een kijkje te nemen. Via de Staande Mastroute door Friesland en Groningen brachten we onze First 210 naar haar tijdelijke uitvalsbasis in Delfzijl: zeilvereniging Neptunus (zie Zeilen editie 08/2023). Vanuit hier pakken we onze tocht weer op.

Toegangspoort

Delfzijl is een ideaal startpunt om de Eems en Dollard te verkennen. Het is goed aan te reizen, ook met het openbaar vervoer, al duurt de reis wel even als je uit het westen of het zuiden van het land moet komen. In de haven liggen twee fonkelnieuwe Hanses te wachten op het maandelijkse jachttransport naar de Verenigde Staten. De steigers bevinden zich in het midden, tussen de droogdokken. Onder andere Wagenborg-schepen krijgen hier een opfrisbeurt. Soms liggen hier ook pas opgeleverde coasters en andere vaartuigen aan de handelskade, zowat in de jachthaven. We kijken onze ogen uit.
Die jachthaven wordt gerund door Samantha Schreuder. Als een ware duizendpoot helpt ze een Duitse zeiler met bunkeren, neemt ze even de telefoon aan en vraagt ze ondertussen hoe het bij Zeilen gaat. Ze is volledig in control en de vriendelijkheid zelve.
De jachthaven is overigens een vereniging, Neptunus, die al sinds 1953 bestaat. Het inkomende getij brengt Scandinaviërs op doorreis, maar ook Belgen, Britten en Nederlanders uit het hele land. De haven kent daarnaast een grote groep vaste liggers, van wie sommigen al tientallen jaren lid zijn. Deze plek kun je met recht de noordelijke toegangspoort van zeilend Nederland noemen.

Zeilen 10/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom is een tocht over de Eems of Dollard typisch een Waddentocht? Waar vormt een groot contrast met het pittoreske dorpje Ditzum? Hoe ontdekken we dat het slib heel zacht is? Waarom is het slib ook de vijand? Wat moet je weten over de regels op de Eems en Dollard? En waarom staat de natuur hier onder druk? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 25 oktober verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Joris Westerveld en Vincent Bakker
Tekst: Joris Westerveld

 

 

Tags: Last modified: 4 oktober 2023
Sluiten