Nieuws

Nu in Zeilen: even naar de horizon en terug

12:00

Dicht bij het water zeilen is op het Oostelijke Wad ook zeilen terwijl de zeebodem vlak onder je billen doorraast. Met een ondiep schip kun je varen tussen hoge banken, in ondiepe geulen en droogvallen op unieke plekken. We gaan met twee Engelse wadscharrelboten op expeditie en ervaren hoe leuk het is om oppervlakkig te blijven.

Het waait flink, noordwest 5, en ik sta met drie kompanen op de dijk bij Lauwersoog over het Wad naar Schiermonnikoog te kijken. Hebben we koudwatervrees? We varen al meer dan vijfentwintig jaar samen op dit Wad, en praten al bijna even lang over de bootjes waarmee we nu op het punt staan uit te varen. Achter ons aan de steiger van de jachthaven van Lauwersoog liggen ze klaar: twee boten die geschapen zijn voor dit vaarwater, maar die bij deze wind opeens wel erg klein lijken. Een Cornish Shrimper 19 is de grootste van de twee, en een Drascombe Longboat cruiser de ondiepste. Engels fabricaat, polyester met een heerlijk traditioneel karakter, gemaakt om op getijdenwater rond te scharrelen met een variabele diepgang. De Shrimper heeft een diep- gang van 45 centimeter, de Drascombe steekt zelfs maar 30 centimeter. De vloed jaagt het water met grote spoed oostwaarts door de Zoutkamperlaag. De wind helpt nog een stukje mee en het water kolkt driftig rond de dikke tonnen. Eerst maar een visje eten in de haven van Lauwersoog in afwachting van een afnemende stroming.

Zeilen-hoofdredacteur Ben Rutte. (c) Marc Evers

De zenuwen nemen af

Twee uur voor hoogwater Schiermonnikoog vertrekken we. We varen op ons kleine tweemastertje vlak langs Ecolution de haven van Lauwersoog uit. Het contrast met dit pompeuze schip kan niet groter zijn. Het voormalig jacht van Wubbo Ockels was ooit bedoeld als ‘duurzaam’ zeilschip en zit ramvol accu’s en overbodige apparatuur, bedoeld om comfortabel met twee personen te kunnen zeilen. Alleen al de accubank van tienduizend kilo weegt twintig keer zoveel als de hele Drascombe. De wind is een paar knopen afgenomen, net als onze zenuwen om voor het eerst met deze kleine bootjes het Wad op te varen. Hemelsbreed is het maar drieënhalve mijl naar de haven van Schiermonnikoog, en met deze ondiepe bootjes kunnen we bijna recht oversteken.

Zeilen 10/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt de tocht voor de heren? En welk nadeel ondervinden de mannen aan het zeer ondiep stekend scheepje? En hoezo leren ze versneld omgaan met voldongen feiten? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 23 oktober verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Marc Evers
Tekst: Ben Rutte

Tags: , , , , , , Last modified: 3 oktober 2019
Sluiten