Bestemmingen

Kom van het Wad af!

Estafettezeilen naar huis

11:11

Soms moet de boot van A naar B, maar is er weinig tijd. Onze oplossing: een estafettetocht. In teams zeilen we om de beurt redactieboot Zoef naar huis. Mét ruilspel, om het onderweg leuk te houden. Je leest het verhaal in Zeilen editie 12/2023.


Na een prachtige zomer in Delfzijl is het tijd om redactieboot Zoef terug te brengen naar thuisstad Haarlem. Met moeite nemen we afscheid; we zijn verknocht geraakt aan deze hoek van Nederland, van waaruit we het vaarwater van de Eems en Dollard ontdekten. We waren te gast in jachthaven Neptunus, waar havenmeester Samantha Schreuder fantastisch voor ons bootje heeft gezorgd.

Druk Delfzijl

Officieel is de herfst al begonnen, maar het water is nog aangenaam. Da’s geluk voor het eerste team, want Erik moet het water in. Op het onderwaterschip groeien lange slierten wier met daartussen zeepokken, mosselen en andere zeebeesten. Op het spontane zeebanket komen vissen af die en passant ook zijn tenen beknabbelen. Nauwelijks van de sensatie bekomen vaart een politierib langszij: of Erik snel het water wil verlaten, vanwege manoeuvrerende schepen in de haven. Er blijkt een grootschalige NAVO-oefening aan de gang met een aantal Nederlandse marineschepen, met onze haven als uitvalsbasis. Een sleepboot assisteert het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes de krappe haven uit.
Als de rust is weergekeerd, krijgen we toestemming van de agenten om de haven verlaten. Terwijl we over het havenkanaal tuffen, horen we een schipper in gebrekkig Engels overleggen met de havendienst. Ze vragen om een sleepboot. Eenmaal op de Eems snappen we het verzoek: het indrukwekkende Spaanse galjoen Andalucía en de driemastschoener Pascual Flores zijn op weg naar Delfzijl. Ze oefenen vast voor volgende zomer, voor het grote tallshipfestival DelfSail in juni.

Borkum

Op weg naar onze eerste stop staat er een matige wind van voren. We hebben de stroom mee, maar irritante golfjes vertragen onze voortgang. Voorbij het industriële complex van Eemshaven wordt de zee gelukkig gladder. Langzaam zakt de zon weg achter het Wad. Over stuurboord sleept een Duitse visser zijn netten over de zandbank, over bakboord schuift een reeks marineschepen voorbij, waaronder een Canadese mijnenveger. Dit machtsvertoon zal de Russen vast niet ontgaan. Het is bijna donker als we de havenmonding van Borkum bereiken. De stroom giert erlangs en onze buitenboordmotor duwt ons op het nippertje naar binnen. In de Burkana Schutzhafen ligt een stapel zeiljachten van wel vijf rijen dik. Omdat we toch weer vroeg vertrekken, prikken we de boot in een minuscuul boxje.

Zeilen 12/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.

Beeld: © Eric Van Den Bandt, Joris Westerveld en Suzanne Kuijer
Tekst: Joris Westerveld, Geert Folkertsma, Ben Rutte, Arno Beuken en Suzanne Kuijer

Tags: Last modified: 9 december 2023
Sluiten