Bestemmingen

Vakantietips: Platbodemzeilen op de Wadden

09:00

De Waddenzee is een van de mooiste zeilgebieden ter wereld. Je geniet er maximaal van met een ondiep stekend schip. Een droogvallend jacht huren is een uitkomst. Wat moet je daarvoor kunnen en kennen?

Het is heerlijk om eens van boot en vaargebied te wisselen. Het verandert je perspectief en je leert weer wat nieuws. Voor varen op het Wad zijn kennis van het getij en enige ervaring met het varen op stromend water natuurlijk belangrijk. Maar hoe doe je die ervaring op?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Heech by de Mar

Basiskennis

Verhuurders van platbodems vragen allemaal een zekere basiskennis. Toch moet je daar vooraf niet te zwaar aan tillen. “Iedereen die kan zeilen, kan ook op een platbodem zeilen,” zegt Martin Koekebakker van Heech by de Mar. Hij is een fanatieke pleitbezorger van varen met ­platbodems. “Veel kielzeilers dromen ervan. En als ze de stap eenmaal nemen, hoor ik vaak dat het veel makkelijker was dan ze dachten. Platbodems zeilen heel gemakkelijk, je kunt er overal mee komen en de schepen zijn gezellig en vol karakter. Eenmaal aangestoken met het platbodemvirus laat het je niet meer los.” Hij heeft veel ervaring met het adviseren van huurders en verhuurt al 35 jaar platbodems en heeft voor iedereen een passend schip.

Begin klein

“Ik adviseer vaak om eerst met een iets kleiner schip te beginnen dan waar men oorspronkelijk aan dacht.” Het vakantie­plezier van de huurder staat of valt met een goed advies. Daarom bieden vrijwel alle verhuurders ook korte cursussen aan om de boot beter te leren kennen. “Als mensen niet genoeg ervaring hebben met een bepaalde boot en de omstandigheden worden wat serieuzer, dan kan dat de hele vakantie in gevaar brengen.”

Leren manoeuvreren

Michael Fölling van Sailcharter Friesland in Workum verhuurt verschillende typen platbodems, zoals zeeschouw, hoogaars, bol, vissermanaak en lemsteraak. “Bij twijfel en bij personen die wel een aantal jaren ervaring hebben met zeilen op scherpe jachten maar niet op platbodems, hebben wij verschillende ‘bijleer’­programma’s. Vaak vormen die een leuk onderdeel van de vakantie en die lessen geven de schipper zelfvertrouwen. Mocht dat niet voldoende zijn – of zijn de omstandig­heden slecht – dan kunnen we ook een schipper leveren voor de gehele huur­periode.”

Drempel verlagen

De belangrijkste verschillen met een scherp jacht zijn volgens Fölling vooral het gewicht en het tuigage. “De schepen zijn vaak een stuk zwaarder en je moet anders manoeuvreren. Het omgaan met het tuigage en de zeilerij is ook anders, net als het bedienen van de ­zwaarden. Voor onervaren platbodem- zeilers of overstappers van scherpe jachten verlaagd het ‘easy sailing’ concept van Sailcharter Friesland duidelijk de drempel. Rolfok en/of ‘lazy jacks’ of zelfs een ‘lazy bag’ bij het grootzeil, gecombineerd met een zogenoemde ‘eenval- bediening’ van het gaffelzeil maken het zeilen van een lemsteraak of een van onze andere platbodems makkelijker en plezieriger voor zeilers met minder ervaring op platbodemschepen. Bij de grotere platbodems word dit ‘easy sailing’ concept dan nog versterkt door een boegschroef en deels elektrische lieren voor zeil en zwaardbediening. De ervaring van onze huurders laat zien, dat ze er erg van genieten. Meer tijd zeilend in plaats van op de motor en heel plezierig en makkelijk varen op een grote lemsteraak.”

Respect voor de zee

Wat alle verhuurders beamen, is dat hun klanten meestal wel enigszins voorbereid zijn en in ieder geval al redelijk goed ­kunnen zeilen. Verreweg de meesten ­hebben respect voor de Waddenzee en doen niet zomaar wat. Even een dag of twee oefenen op de Friese meren, IJsselmeer of Lauwersmeer helpt meestal ook al een stuk. Fölling: “En als de verse Wadzeilers eenmaal met een positieve ervaring van het Wad terugkomen, zien we ze meestal elk jaar terugkomen.”

11 tips voor varen op het Wad

  1. Ken je schip en neem de tijd om het te leren kennen.
  2. Neem de tijd en begin eenvoudig.
  3. Maak gebruik van de stroming en verdiep je in de getijdetafels.
  4. Bekijk de windverwachting en voorkom dat je op lagerwal (bijna) droog komt te liggen: zoek een beschutte plek zonder deining.
  5. Peil rondom met een stok vlak voordat je droogvalt om te zien of de bodem vlak is.
  6. Ga niet te dicht bij een steile bank of diepe geul liggen.
  7. Bereken vooraf hoe laat je droog wilt vallen om ook weer los te komen bij het volgende hoogwater.
  8. Vergeet geen ankerbol te hijsen. Vooral op het Duitse Wad heb je zo een bekeuring te pakken.
  9. Vul een paar emmers (of de bijboot) met water voordat het water is weggetrokken. Zo voorkom je een zanderige puinhoop aan boord na het wadlopen.
  10. Houd je aan de erecode van de wadvaarders.
  11. Verdiep je vooraf in de materie. Bijvoorbeeld via het Handboek varen op de Waddenzee van Marianne van der Linde. Of via de website van Heech by de Mar; hier vind je een beknopte cursus wadvaren.

Geïnspireerd?

Heech bij de Mar, Heeg – traditionele platbodems
Sailcharter Friesland, Workum – traditionele platbodems

Tags: , , , , , , Last modified: 21 oktober 2021
Sluiten