Bestemmingen

Met een gehuurd zeiljacht door West-Zweden

Tips van ervaringsdeskundigen

08:34

“Er zijn hele fraaie kleine pittoreske haventjes te vinden, maar wij overnachten toch het liefst achter anker of aan een rots. Dat geeft meer gevoel van vrijheid en is ook zo typerend voor een zeiltocht in in Zweden.” Walewijn de Vaal en Hedda Visser ontdekten met hun zoon Quirijn dit jaar West-Zweden, met een gehuurd zeiljacht. Het hele reisverslag van de mooie tocht lees je in Zeilen 01/2024 en nu blikken ze terug op het idyllische vaargebied en geven ze extra tips.

Wat was jullie favoriete plek?

“Dat was Astol. We vinden het altijd heel bijzonder om op plekken te komen waar je zonder boot niet of lastig komt. Astol is zo’n plek. Als ‘s avonds de laatste veerboot is vertrokken, dan blijft het eiland in stilte achter. Dat geeft een mooie, bijzondere sfeer.

Aankomst op Astol.

Je mag in Zweden haast overal vrij ankeren of langs rotsen overnachten, net als dat je met een tent vrij in de natuur mag kamperen. Dit staat bekend onder de term ‘allemansrecht’. Er zijn wel uitzonderingen op, bijvoorbeeld voor natuurgebieden. Als je even googlet, vind je de regels wel. Tijdens onze vakantie was het weer helaas vrij onstuimig, daarom hebben wij steeds in havens overnacht. Ook prachtig, want er zijn hele fraaie kleine pittoreske haventjes te vinden, maar wij overnachten toch het liefst achter anker of aan een rots. Dat geeft meer gevoel van vrijheid en is ook zo typerend voor een zeiltocht in in Zweden. Een jaar eerder, in de Stockholm Archipel, hebben we wel veel aan rotsen gelegen (zie Zeilen 01/2023).”

Vonden jullie het een geschikte boot voor het vaargebied?

“Zeker! Wij zeilden een vrij sportieve Beneteau First van 28 voet. Dat vonden we een hele mooie maat. Groot en snel genoeg om afstanden te zeilen, maar lekker klein zodat je iedere haven prima in kunt en niet onnodig veel ruimte inneemt. Ook een mooie maat in verhouding tot waar veel Zweden zelf mee varen. Het valt ons altijd op dat vooral in Nederland de zeilboten steeds groter worden. 42, 44, 46 voet en dan bevaren door slechts een echtpaar. Buiten Nederland zie je dat (gelukkig!) veel minder. Op Skipperi.com worden veel verschillende zeilboten door particulieren in Scandinavië aangeboden voor huur. Dat geeft de gelegenheid om ook eens te zeilen met een boot die je altijd al eens wilde zeilen.”

Zouden jullie het vaargebied aan andere zeilers aanraden als eerste buitenlandse bestemming?

“We kunnen ons voorstellen dat minder ervaren zeilers snel geïntimideerd raken door de vele eilandjes en rotsen, net onder of boven water. Dat vergt wel wat ervaring met navigeren. Maar door GPS en zeker met een kaartplotter is dat prima te doen. Je komt in dit gebied al vrij snel op open zee (Kattegat en Skagerrak), daar ontkom je haast niet aan. Als het weer dan tegenzit, kan dat best pittig zijn.

zeiljacht huren zweden
Aankomst bij Henan

Wat dat betreft vonden wij de Stockholm Archipel meer geschikt voor beginnende zeilers – daar vind je meer beschutting tussen alle eilanden. Maar voor ieder gebied geldt – als je de tijd hebt, dan hoef je geen risico te nemen en kun je wachten tot de weersomstandigheden passend zijn voor jouw zeilervaring. Verder is het vaargebied met alle rotsen en eilandjes zo anders dan Nederland, dat het als eerste buitenland ervaring wel ontzettend gaaf is.”

Willen jullie nog een keer terug?

“Wij gaan zeker weer terug! Het is zo’n groot gebied, dat je er heel lang kunt zeilen en steeds weer nieuwe plekken kunt ontdekken. In een kader bij het artikel benoemden we al wat mooie bestemmingen die iets verder noordelijk liggen van waar wij zeilden. Die zijn ook zeker de moeite waard. Als we ooit heel veel tijd hebben en met onze eigen zeilboot naar Zweden varen, willen we zeker ook nog eens het Götakanaal door, vanaf Gotenborg via de grote Zweedse meren (Vänermeer en Vättern meer) dwars door Zweden naar de oostkust.

zeiljacht huren zweden
Op Marstrand

Maar ook zonder zeilboot kun je in Zweden veel avonturen beleven op het water. Zo kun je op de rivier Klarälven in Värmland zelf een vlot bouwen van boomstammen, waarmee je daarna een paar dagen de rivier afzakt. Dat was ook ons plan afgelopen zomer, maar zomerstorm Hans gooide helaas roet in het eten. En op veel plekken kun je kano’s huren, zowel aan zee als op de meren in het binnenland.”

Zeilen 01/2024

Ben je benieuwd naar het hele verhaal? Dat lees je in Zeilen 01/2024. Bestel het nummer hier. Of neem een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Afbeeldingen: Walewijn de Vaal

Tags: Last modified: 11 januari 2024
Sluiten