Bestemmingen

Vakantiezeilen in Zweden

Praktische tips en opvallende weetjes

11:11

Steeds meer zeilers vinden ’s zomers hun weg naar Zweden. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. In het westen scharrel je tussen de scheren, aan de oostkust vind je verborgen parels zoals het Mälarmeer. De landschappen zijn adembenemend mooi en de traditionele Toast Skagen is verrukkelijk. Ook zin om naar Zweden te gaan? In Zeilen editie 05/2023 geven Wietze en Janneke praktische tips en delen ze opvallende weetjes.


Er zijn drie routes van Nederland naar Zweden. Die hebben elk hun voor- en nadelen. Allereerst kun je boven Denemarken langs zeilen naar de westkust van Zweden. Dat is een relatief snelle optie. Je ligt dan binnen drie dagen in een Zweedse haven. De tweede optie is iets langzamer: je zeilt naar Thyborøn in Denemarken en gaat via de Limfjord dwars door Noord-Denemarken naar het Kattegat en vervolgens naar Zweden. De derde optie: door het Kielerkanaal naar Denemarken en verder naar de zuidkust van Zweden. De eerste twee routes vragen om een paar nachtjes doorvaren; de derde kan in dagtochten gedaan worden.
Met de heersende zuidwestenwind is het altijd relatief makkelijk om in Zweden te komen. De terugtocht vinden de meeste zeilers lastiger: je moet immers ófwel kruisen tegen diezelfde zuidwestenwind, ófwel geduld hebben en wachten op een weergaatje met een iets gunstiger wind. Het is dus verstandig om te proberen zo snel mogelijk naar je eerste bestemming te komen, het liefst zo ver mogelijk. Daarna kun je in alle rust terugvaren, gebruikmakend van de opties die het weer je biedt.

Waar is het leuk?

De drie favoriete vaargebieden in Zweden zijn: de oost- en westkust, en het Götakanaal.
Westkust. De westkust is de minst bekende van de drie en dat is onterecht. Je kunt er prachtig scharrelen tussen de kleine, rotsachtige eilanden, ook wel scheren genoemd, en er zijn leuke plaatsen om te bezoeken.
Het interessantste deel ligt tussen Strömstad in het noorden en het eind van de scherenkust, iets ten zuiden van Göteborg. Fjällbacka is bijvoorbeeld een leuk en levendig vissersplaatsje. Verder naar het zuiden ligt het eiland Orust, waar je ‘achterlangs’ kunt varen. Op dat eiland liggen veel jachtwerven vlak bij elkaar: de beroemde Zweedse kwaliteitsboten worden hier gemaakt.
Marstrand is het zeilersmekka van deze kust; in de zomer worden er veel wedstrijden georganiseerd. De enorme passantenhaven ligt strategisch en is erg handig als aankomst- of vertrekhaven vanuit Zweden. Je hebt hier weer de keuze om via het Skagerrak naar Nederland te zeilen, via de Limfjord terug te gaan of naar het zuiden te varen om via Denemarken het Kielerkanaal door te steken.
De stad Göteborg is veelzijdig: er is veel te zien en te doen. Daarnaast kun je hier veel voorzieningen voor de boot vinden. Het is meteen ook het start- of eindpunt van een route die veel zeilers op hun bucketlist hebben staan: het Götakanaal.

Zeilen 05/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom zijn de oostkust en het Götakanaal ook favoriete vaargebieden? Wat is er allemaal te doen in Zweden? Wat is een (niet zo’n) gekke gedachte? Hoeveel tijd heb je nodig om in Zweden aan te komen? Hoe zit het met het weer? En wil je allerlei tips & tricks te weten komen? Je leest het allemaal in Zeilen 05/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 24 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Wietze van der Laan en Janneke Kuysters
Tekst: Wietze van der Laan en Janneke Kuysters

Tags: Last modified: 16 mei 2023
Sluiten