Bestemmingen

Havenmeester Ton: ‘Kinderen willen hier nooit weg’

Deze week: het gezicht achter de haven van Schiermonnikoog

17:00

Wie Schiermonnikoog komt binnenvaren in de zomermaanden wordt vrolijk welkom geheten door havenmeesters Ton en Sierd. Vanaf mei tot en met augustus leiden deze twee heren de boel in goede banen. Ton Verheul vertelt meer over het werk op de gezellige waddenhaven.

Hoe ben je hier als havenmeester verzeild geraakt?
“Inmiddels werk ik hier al zo’n vijftien jaar en het bevalt nog steeds uitstekend. Ik lag hier destijds met mijn boot en de dienstdoende havenmeester wilde graag een paar dagen weg om naar de TT Assen te gaan. Ik zei: ‘Ga lekker, jongen. Ik houd het hier wel in de gaten’. Hij ging navraag doen bij de uitbater en die vond het ook geen probleem. Zo geschiedde. Ik ben al vijftig jaar lid van zeilvereniging ’t Y in Durgerdam en daardoor begreep ik wat er allemaal bij kwam kijken. Later kreeg deze havenmeester ander werk en vroeg de uitbater of ik terug wilde komen. Het jaar daaropvolgend lag Sierd in de haven en hij bood aan om een handje te helpen. Ook toen kwam van het een het ander. Hij heeft Friese roots, dus zodra er mensen uit Friesland komen wordt er meteen overgeschakeld naar het Frysk. Inmiddels houden wij samen hier al veertien jaar met veel plezier de zaak draaiende.”

Hoe ziet het seizoen eruit?
“Begin april wordt de haven gereed gemaakt door Geert en Karin, beiden eilanders en havenmeesters. De waterslangen worden ophangen, de elektra wordt gecontroleerd, kortom: alles wordt voor elkaar gemaakt. Eind april vaar ik hier met mijn boot naar toe om vervolgens tot eind augustus te blijven. Half mei komt Sierd hierheen met zijn boot, dan hebben we nog twee weken om samen lekker in te slingeren voor de drukte gaat beginnen. We liggen vooraan in de haven zodat we iedereen welkom kunnen heten en een plek kunnen toewijzen. Er zijn steigers voor platbodems, kleine en grote zeilboten, motorboten en aan het begin de afmeerplaatsen voor de chartervaart. We houden alles nauwkeurig in de gaten en leggen staal naast staal en polyester bij polyester. Zeven dagen in de week staan we paraat voor de passanten en bruine vloot die naar ons toekomen. Als de gasten weer gaan zwaaien we ze ook uit. Ik vertrek eind augustus en Sierd half september. Dan nemen Geert en Karin het roer weer van ons over.”

© Foto Flying Focus

Hoe is de sfeer in de haven?
“Schiermonnikoog is een rustig eiland. Toch willen kinderen hier nooit weg, het krabben vangen is te leuk. Daarom liggen de meeste passanten hier toch wel vier of vijf dagen. De koters hebben geen eens tijd om aan boord een broodje te eten. Als we langslopen geven we ze een aai over hun bol. Niemand vindt die spelende kinderen een probleem. Het is hier altijd een gezellige boel. Als er een schip de haven in komt met een persoon aan boord die slecht ter been is, dan werkt iedereen mee om voor diegene een plekje langs de kant te regelen. Dat is super.”

Wat maakt het werk zo leuk?
“Zowel Sierd als ik komen allebei uit de watersport, dus we kunnen beiden uitstekend zeilen en varen. Er komen er weleens mensen met weinig ervaring binnen en dan geven we hen graag advies. Wat ik me nog goed herinner was een meneer die een lemsteraak had gekocht, maar deze was nog niet af. Hij kreeg het schip mee van degene die hem de boot had verkocht. Het gas geven werkte vice versa dus in plaats van achteruit ging hij vol gas vooruit. Ik schreeuwde dat zijn vrouw snel moest gaan liggen en dat deed ze. Ze klapten vol op een afmeerpaal van de charterhaven, die vervolgens afbrak. Wonder boven wonder raakte het schip de paal op het berghout, waar het gigasterk is. Zowel de bemanning als de boot hadden helemaal geen letsel of schade. Echt een wonder. Na een kopje thee waren we gelukkig allemaal weer van de schrik bekomen. Dit soort gebeurtenissen komen gelukkig weinig voor, maar mede door dit soort voorvallen zal het werk nooit saai worden.”

Lees ook: Havenmeester Jeroen over zijn haven vol marinemensen

Tags: Last modified: 29 september 2022
Sluiten