Actueel

Waddenhavens weer open, welke havens nog meer?

10:10

Een voor een gaan jachthavens weer open voor recreanten. Althans, voor zelfvoorzienende recreanten, want sanitaire voorzieningen mogen pas op 1 juli open. Sommige jachthavens houden de lokale richtlijnen aan en doen dit op hun eigen manier. Zo gaan de Waddenhavens vanaf vrijdag 15 mei weer deels open. Met de Zeilen interactieve jachthavenkaart (al 11.364 keer bekeken!) zetten we al deze gegevens voor je op een rijtje.

Waddenhavens

De passantenhaven op de vijf Waddeneilanden, die allemaal door de coronacrisis gesloten waren, zijn vrijdag 15 mei weer open gegaan. Zij het met flinke beperkingen. Zo is het aantal beschikbare ligplaatsen tot (veel) minder dan de helft teruggebracht. Daarom geldt er een meldplicht; gasten moeten zich één dag voor de gewenste dag van aankomst melden en krijgen dan te horen of er de volgende dag  genoeg ruimte is in de haven. Er kunnen geen ligplaatsen worden gereserveerd. Daarnaast zijn de sanitaire voorzieningen verplicht gesloten, dus als passant moet je zelfvoorzienend zijn. Er mogen maximaal twee personen aan boord aanwezig zijn, meer alleen in gezinsverband. De jachthavens werken met een protocol waar de gasten zich aan moeten houden. Bovendien worden potentiële bezoekers erop attent gemaakt dat de toeristische voorzieningen en de horeca op de eilanden (zeer) beperkt beschikbaar zijn.

Beschikbaarheid

Op de gezamenlijke website waddenhavens.nl staat per haven hoeveel ligplaatsen er voor toeristen beschikbaar zijn. Daar wordt ook aangegeven wat de actuele bezetting van de haven is, evenals de te verwachte drukte voor de komende dagen. Potentiële bezoekers kunnen daar zien of er plaats genoeg is om naar de eilanden te varen. Raadpleeg per eiland de voorschriften en richtlijnen; belangrijk is dat men zich aan de RIVM en de Veiligheidsregio Fryslân regels houdt. 

Niet stapelen op Terschelling

In de haven van Terschelling zijn bijvoorbeeld maximaal 50 ligplaatsen voor passanten beschikbaar. Boten mogen niet bij elkaar langszij (dus niet ‘gestapeld’ liggen). Men moet een dag van tevoren bellen om te vragen naar de mogelijkheden op de haven. Dat kan naar nummer 0562–443337 (beschikbaar van 9.00 tot 17.00 uur). Op de website is de volledige procedure te lezen. Ten overvloede: het sanitair is gesloten dus je moet daarin zelf kunnen voorzien. Ook dient je vuilwatertank, voordat je naar het eiland vaart, te zijn geleegd. Op vrijdag 15 mei om 9.00 uur werd de rode vlag gestreken en werden de Nederlandse, Terschellinger, de Blauwe Vlag en de Groene wimpel weer in top gehesen ten teken dat je weer welkom bent.

Peter Cramer, schipper op Antares

“Ik ben blij met dit initiatief, want afgelopen weken was een behoorlijke puzzel. Ik hoop dat de jachthavenkaart goed wordt ingevuld, en bijgehouden. Hoe meer actuele informatie, hoe hoger de waarde voor ons zeilers is. Eén van de redenen dat we op zoek waren/zijn naar ‘open’ havens, en niet simpelweg ergens ankeren (we zijn namelijk volledig zelfvoorzienend)  is vanwege onze jonge hond die graag meegaat aan boord maar ook graag even aan land de benen strekt. Uit mijn ‘gepuzzel’ weet ik dat onderstaande havens ook open zijn voor vaste liggers/passanten.”

Scheepshond Nina

Informatie via Peter:

  • KMJC Den Helder is open voor vaste liggers en passanten, belangrijk voor de zeezeilers onder ons.
  • De gemeentehaven Enkhuizen is open, maar met beperkte capaciteit omdat er relatief veel bruine vloot binnen ligt.
  • Stadshavens Medemblik (gemeente), inclusief de Pekelharinghaven, is open ook voor passanten.
  • En ook open voor passanten zijn: Jachthaven Heegerwal in Heeg, Jachthaven Lemsterbaai in Lemmer, Jachthaven it Soal in Workum en Gemeentehaven Urk.

Hoe zit het in … Haarlem | Haarlemsche Jachtclub

Op de Haarlemsche Jachtclub is een coronaprotocol van kracht tot 1 juli (tot het sanitair weer open mag). Het protocol geeft aan dat uitsluitend leden de haven mogen betreden. Leveranciers mogen alleen na toestemming van de havenmeester het terrein op. De haven is tot 1 juli voor passanten gesloten, en het is niet toegestaan om aan boord te overnachten. Contact met de havenmeester zal uitsluitend telefonisch of via ‘balkongesprek’ plaatsvinden.

Vaste ligplaatshouders mogen alleen de haven betreden voor het bezoeken van of het uitvoeren van werkzaamheden aan een gestald schip of voor het hellen van het schip. Houdt daarbij altijd 1,5 meter afstand tot elkaar. Extra aandacht in het 1,5 meter afstand houden verdient ‘verkeer’ op de steigers. Daar is het extra noodzakelijk om anderen de ruimte te geven. Personen die de steiger willen verlaten hebben voorrang. De tegenligger keert om naar een punt waar 1.5 meter afstand in acht genomen kan worden. Groepsvorming is verboden.

Het is, na verkregen toestemming van de havenmeester toegestaan professionele werkzaamheden door derden aan een schip uit te laten voeren. Varen mag zolang dit zonder assistentie van derden mogelijk is. Maximaal twee personen aan boord tenzij meerdere mensen een huishouden vormen.

Hoe zit het in… Lemmer | Jachthaven Friese Hoek

Vanaf vandaag (donderdag 14 mei) is Jachthaven Friese Hoek in Lemmer (onderdeel van SkipsMaritiem) weer geopend voor passanten. De haven werkt met het op voorhand reserveren van een plek in de haven. Het tankstation is geopend. Alleen blijven de sanitairgebouwen gesloten. Interessant zijn ook de actuele brug- en sluisbedieningstijden in Friesland, die je hier kunt vinden.

Hoe zit het in … Durgerdam | WSV Durgerdam

In haven van Durgerdam worden passanten – behoudens noodgevallen – niet toegelaten. Dit geldt voor de gehele haven, dus zowel voor WSV Durgerdam als voor Zeilvereniging Het Y.

Vaste liggers bij WSV Durgerdam kunnen hun boot gewoon bereiken en uitvaren indien ze dat wensen. Wel zijn alle faciliteiten bij Zeilvereniging het Y (sanitair, clubschip, havenkantoor, etc.) gesloten. Wel vraagt de vereniging ook hier met klem de 1,5 meter afstand in acht te nemen en ook anderen de ruimte te geven deze afstand te kunnen bewaren. En nodig geen gasten uit op je boot.

Zeilen interactieve jachthavenkaart

We helpen je graag goed voorbereid op pad met de Zeilen interactieve jachthavenkaart.
Klik op de kaart, om de haven van jouw bestemming op te zoeken.

Omslagfoto: Sander Dijkmeier video producties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , Last modified: 25 augustus 2020
Sluiten