Bestemmingen

Havenmeester Jeroen over zijn haven vol marinemensen

Deze week: het gezicht achter de haven van Den Helder

11:11

Al bij het aanvaren van de Koninklijke Marine Jacht Club (KMJC) in Den Helder merk je dat deze haven anders is dan anders. In 1899 werd de KMJC door officieren van de Koninklijke Marine opgericht om zeemanschap bij jonge marineofficieren te bevorderen. Nog steeds lopen er hier heel wat (oud-)leden van de zeemacht in de rondte. Havenmeester Jeroen Sterkenburg vertelt meer over de jachtclub.

Wat is kenmerkend voor jullie haven?
“Samen met mijn collega Joost Wijngaarden houden we de boel draaiende. Ik werk hier sinds 2014 en ik begin aan elke dienst nog met net zoveel plezier. De KMJC is een kleine, gemoedelijke en gastvrije haven die zich bevindt op het marineterrein Fort Harssens. Vanaf onze haven heb je een prachtig uitzicht op de marinevloot. Dat is ook wel één van de reden waarom passanten naar ons toekomen. De KMJC wordt steeds bekender. Daarnaast zijn we de enige haven die buiten de sluis ligt, dus dat is een groot voordeel.”

Wat maakt het havenmeesterschap zo leuk?
“Ik vind vooral het contact met de gasten erg leuk. We proberen iedereen die binnenkomt op te vangen en proberen dan altijd even een praatje te maken. We maken hier gebruiken van palen en ringen vanwege het tij en dan is een helpend handje wel fijn. Over het algemeen zijn de gasten die hier rondlopen op vakantie en daarom zien we hier gelukkig veel vrolijke gezichten. Ons werk is met alles wat we doen enorm veelzijdig. Het kan zomaar zijn dat de KNRM een boot naar binnensleept waarbij we even moeten assisteren of dat we helpen bij reparatie aan boord of op de steigers. We hebben te maken met het tij waardoor we best goed kunnen inschatten wanneer de grote meute komt en wanneer we even tijd hebben voor bijvoorbeeld terreinonderhoud.”

Wat voor passanten ontvangen jullie vooral?
“Het is hier altijd multiculti. We krijgen veel mensen uit Scandinavië die onderweg zijn naar het Mediterrane gebied, maar ook Belgen, Fransen, Duitsers en natuurlijk Nederlanders. De twee coronajaren zijn voor ons qua drukte top geweest, maar ook over het afgelopen seizoen hebben we niks te klagen. Nu is de grootste drukte voorbij en zien we vooral de ‘grijze golf’ en de Scandinaviërs weer langskomen.”

Waaraan merk je dat jullie een marinehaven zijn?
“In onze haven liggen meerdere marinevaartuigen en zijn er op de haven menig walinstellingen van Defensie. Kleine slepers, maar ook de Nieuwediep en de Poolster (training faciliteit op de wal). Een deel van die schepen van Defensie dient voor de opleidingen van de Defensievaarschool. Er is altijd bedrijvigheid op dit marineterrein. In ons clubhuis kun je heerlijke blauwe hap eten, dat is andere benaming voor een Indische rijsttafel. De blauwe hap scoort altijd goed bij de gasten. Onze ligplaatshouders zijn Officieren, oud-Officieren of ambtenaren in vaste dienst van het departement van Defensie. Dat goed vertegenwoordigde gezelschap is handig, want zij beschikken over heel veel nautische kennis waar wij weleens een beroep op doen.”

Jeroen en Joost.

Lees ook: Havenmanager Jan-Willem: ‘We bieden ook service uit onverwachte hoek’

Omslagfoto en foto: KMJC

Last modified: 13 september 2022
Sluiten