Bestemmingen

5 tips voor havenontlopers

09:00

Daar lig je dan, in die bomvolle haven. De havenmeester heeft je net het laatste plekje toegewezen. Tegenover je ligt een boot waar al een tijdje een hond staat te blaffen, joelende kinderen rennen voorbij en van de boot naast je komt muziek. Erg gezellig, maar ook rumoerig. Vijf tips voor meer rust op het water. In de vorige weken lieten we in deel I, deel IIdeel III en deel IV havenontlopers aan het woord.

© Thijs Oude Munnink

TIP 1 Gouden uurtje meepakken

Ben je een vroege vogel of avondmens? Maak daar gebruik van: vroeg in de ochtend of later in de middag is het veel rustiger op het water. De meeste water­ sporters in vakantiemodus ontbijten eerst uitgebreid in de haven en krijgen vaak weer rond vijf uur trek in een biertje, zoutje of warme hap.
Dát is dan het moment om juist de haven te verlaten met een stapel gesmeerde boter­ hammen of een makkelijke salade. Het zijn ook nog eens de mooiste momenten van de dag, dus neem je camera mee voor het ‘gouden uurtje’.

TIP 2 Overdag even de haven ingaan

Overdag zijn de havens redelijk leeg, ook tijdens vakantietijd. Het zal dus geen probleem zijn als je tussen 12.00 en 13.00 uur even wilt aanleggen om een bood­ schapje te doen.
Zo heb je het contraritme te pakken van de standaard vakantieganger. Vertrek wel weer op tijd uit de haven om op je gemak een mooie anker­ of droogvalplek te vinden.

TIP 3 Voor de deur ankeren

Je hoeft geen dagen te varen om ergens mooi voor anker te gaan. Zoek de rust dicht bij huis, zeker als je niet veel tijd hebt. Je eigen vaargebied ken je het beste, dus ook de verborgen rustige plekjes. Gooi het anker uit, ga zwemmen of lees heerlijk in de zon een boek. Of doe de klusjes waar je nog niet aan toegekomen was, zonder de afleiding van buren of mensen die op de steiger graag een praatje

© Klaas Wiersma

TIP 4 Droogvallen tussen de vogels

Droogvallen in Nederland kan het best op het Wad én in Zeeland. Als het water weg­ trekt, kun je genieten van honderden, soms duizenden vogels die om de boot hun kostje bij elkaar scharrelen. Zodra zij weg zijn, stap je overboord en kun je wandelen en scharrelen, terwijl je ondertussen oesters, mosselen of kokkels zoekt voor de paella.

TIP 5 Binnenwateren opzoeken

Aan de kust is het in de zomermaanden ontzettend druk. Heb je geen zin in die drukte, dan kun je ook de binnenwateren opzoeken. Zeker als je niet al te diep steekt, zijn er schitterende plekken om naar toe te varen, zoals de Achterhoek of Maastricht, maar ook het Tjeukemeer, het gebied boven Groningen en het Lauwersmeer zijn rustige bestemmingen. In Friesland mag je op verschillende plekken in de natuur aanleggen: koop vooraf een Marrekrite­ vlaggetje en geniet (maximaal drie nachten) van de heerlijk stille plekjes. Het recreatie­ schap Marrekrite onderhoudt veertig kilometer aan vrije aanlegplaatsen in Friesland en biedt zo plek aan 3500 boten op circa 300 verschillende locaties. Op
de website van Marrekrite vind je een interactieve kaart met alle mooie plekjes.

Klik hier om deel I, deel IIdeel III en deel IV te lezen waarin havenontlopers vertellen.

Omslagfoto: © Klaas Wiersma
Tekst: Bertine van Dijk en Marinus van Sijdenborgh de Jong

Tags: Last modified: 10 augustus 2021
Sluiten