Actueel

Havenontlopers: overnachten in een vrijstaande villa

12:00

Niet iedereen wordt blij van een haven. Een plek aan de steiger biedt weliswaar comfort, maar in de zomer kan het er behoorlijk druk of zelfs vol zijn. Buiten de haven – op een zandbank, ankerplek of aangemeerd bij een eilandje – is er de rust, ruimte en vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Droogvallen en ankeren hebben een licht verslavende werking. Enkele havenontlopers vertellen: waarom zijn zij fan en hoe werkt het precies? Deze week lees je deel I.

Familie Rost.

Over de havenontlopers:

Naam: Christopher Rost (16) zeilt en ankert graag samen met zijn ouders Ernst (54) en Saskia (50)
Boot: Petite Lune, een Grand Soleil 56
Vaargebied: West-Europa

Overnachten in een vrijstaande villa

“We hebben nu vier jaar onze boot, waarbij we steeds meer zijn gaan ankeren. Eigenlijk komt het erop neer dat we het een keer zijn gaan proberen, en het ons eigenlijk best wel goed beviel. We hebben tot nu toe nog geen slechte ervaringen met ankeren gehad. Er kan ook niet zoveel misgaan. Zodra je een goed anker hebt, dit vast in de grond ligt en je daarbij een ankeralarm zet, lig je vast en kan er niet zoveel misgaan.
We varen veel in Nederland, maar zijn ook geregeld in het buitenland (Frankrijk, Spanje, Portugal en Engeland) te vinden. In Nederland is het lang niet overal mogelijk om voor anker te gaan, doordat je niet beschut kan liggen. Dan heb ik het voornamelijk over de Noordzee, langs de kust. Maar op de Waddenzee is het in principe mogelijk om bij alle vijf de eilanden voor anker te gaan. Als we daar zijn, proberen we dit dus zoveel mogelijk te doen. In andere landen in Europa is het veel gebruikelijker om voor anker te gaan. Ik kan echt veel meer voordelen dan nadelen bedenken. Ik vergelijk het altijd met een huis. Woon je het liefst in een rijtjeshuis of een vrijstaande villa? Het rijtjeshuis is de volgepropte haven waar je voor veel geld kunt overnachten, de vrijstaande villa is de boot buiten de haven met het anker uitgegooid.
Aan degenen die het nog nooit hebben gedaan, zou ik willen zeggen: probeer het gewoon eens een keer. Als het je na een uurtje toch niet bevalt, ben je zo in de haven. En wie weet gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open.”

© Christopher Rost

Plussen en minnen

+ Je bespaart zomaar 40+ euro per nacht. Je hebt geen ‘last’ van andere mensen, wel een fantastisch uitzicht over het water.
+ Je vaart zo met een dinghy de haven in; vaak laat je die kosteloos een dagje liggen. Je hoeft geen rekening te houden met andere mensen qua geluid maken.
+ Het water is vaak veel schoner dan in de haven, dus lekkerder om in te zwemmen.
– Het is niet altijd mogelijk als de golven te hoog zijn of als er harde wind staat.
– Het hebben van een dinghy is noodzakelijk, anders kom je het land niet op.

In de volgende weken laten we de andere de havenontlopers aan het woord!

 

Omslagfoto: © Christopher Rost
Tekst: Bertine van Dijk en Marinus van Sijdenborgh de Jong

Last modified: 9 augustus 2021
Sluiten