Actueel

Winnaar Joyon gaat voor records in Azië

18:12

(c) Jean-Marie Liot/Alea/IDEC Sport

De winnaar van de afgelopen Route Du Rhum zit niet stil. Francis Joyon maakte zijn plannen bekend voor zijn ‘tour’ in Azië. Hij wil records gaan verbreken, maar ook nieuwe routes introduceren.

Verder dan de Atlantic en Antarctica

(c) Jean-Marie Liot/Alea/IDEC Sport

Het oceaanracen is nogal wat beperkt wat betreft routes. Vooral op de (Noordelijke) Atlantische Oceaan wordt veel geracet, maar ook de wedstrijden rond de wereld, en dus rond Antarctica, zijn populair. Joyon heeft tweemaal solo rond de wereld gevaren in recordtijd (2004 en 2007), driemaal Atlantische records verbroken (2005, 2013 en 2017), de Jules Verne Trofee gewonnen (2017) en recent dus de Route du Rhum, na een zinderende strijd met Francois Gabart. In Azië wordt er veel minder professioneel gezeild, ook al liggen daar ook mooie uitdagingen en records om te verbreken.

(c) Jean-Marie Liot/Alea/IDEC Sport

Planning

Er staat een hoop op het programma, dat na de zomer van 2019 aanvangt:

  • September/Oktober 2019 – Mauritius Record: Joyon gaat proberen om zijn eigen recordtijd tussen Port Louis (Lorient, Frankrijk) en Port Louis (Mauritius) te verbreken. In 2009 voer hij die route in iets meer dan 26 dagen.
  • November/December 2019 – 4 nieuwe records: Joyon heeft vier nieuwe, internationale routes bedacht voor het oceaanracen: 1. Mauritius / Singapore (Malaysia), 2. Singapore / Vietnam, 3. Vietnam / Shanghai (China), 4. Shanghai / Hong Kong.
  • Januari/Februari 2020 – Clipper Route: Vorig jaar voer de Italiaan Giovanni Soldini de route van Hong Kong naar Londen in 40 dagen met de trimaran Maserati. Dat is een gemiddelde snelheid van 17.4 knopen! Het zou een mooie thuiskomer en afsluiter van de tour door Azië zijn voor Joyon om ook dat record te verbreken.

(c) Pierrick Contin / IDEC SPORT

Omslagfoto: Jean-Marie Liot/Alea/IDEC Sport

Tags: , Last modified: 4 december 2018
Sluiten