Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Spindrift 2 in de startblokken voor Jules Verne-trofee

12:26

LA TRINITE-SUR-MER, FRANCE, OCTOBER 17TH 2017: Spindrift racing (Maxi Spindrift 2) skippered by Yann Guichard from France, training for the Jules Verne Trophy 2017 attempt.

Twee en een halve maand lag trimaran Spindrift 2 standby in Brest en nu is het bijna zover. De boot is klaar om te beginnen aan een recordpoging rond de wereld zeilen, non stop, met bemanning. Het doel: de felbegeerde Jules Verne Trofee. Het vertrek vanuit Frankrijk staat gepland op dinsdag, aan het einde van de middag, de start op woensdagochtend.

40 dagen, 23 uur en 30 minuten

Schipper Yann Guichard. (c) Chris Schmid/Spindrift Racing

In 2017 keerde Fransman Francis Joyon terug met zijn team aan boord van IDEC Sport. Ze verbeterden het record en dat staat nu op een hele scherpe 40 dagen, 23 uur en 30 minuten. De weersvoorspellingen lijken gunstig en schipper Yann Guichard heeft er dan ook zin in: “Vanaf 5 november hebben we standby gestaan, maar er heeft zich nog geen mogelijkheid voorgedaan om snel rond de wereld te gaan. Ik heb nog nooit zo’n winter meegemaakt! We moeten binnen een dag of 5 over de evenaar zijn, maar we riskeren om voor een front uit te komen en dan moeten we bakboorduit, wat ongebruikelijk is. Maar als we wachten totdat dit front voorbij is, dan worden we mogelijk benadeeld door het Azoren-hoog. Francis (Joyon, red) heeft het rondje erg snel volbracht en het wordt moeilijk om het sneller te doen.”

Met vergelijkbare condities als in 2017, kunnen we het record verbreken. Maar goed, alles moet kloppen

– Yann Guichard, Schipper Spindrift 2

(c) Chris Schmid/Spindrift Racing

12 man

Yann Guichard heeft 11 man geselecteerd om met hem een poging te wagen: Christophe Espagnon, Francois Morvan, Xavier Revil, Jacques Guichard, Erwan Israel, Thierry Chabagny, Sam Goodchild, Erwan Le Roux , Benjamin Schwartz, Jackson Bouttell (bekend uit Dongfeng in de Volvo Ocean Race) en Duncan Späth.

“We zijn nu met z’n twaalven, maar in 2015 waren we met veertien. Maar nu hebben we ook een lagere mast. Onder de 20 knopen wind hebben we een minder gunstige VMG. Op papier heeft de trimaran hetzelfde potentieel als Joyon’s boot en misschien, met bepaalde vergelijkbare condities als in 2017, kunnen we het record verbreken. Maar goed, alles moet kloppen.” Aldus Guichard.

(c) Chris Schmid/Spindrift Racing

Omslagfoto: Chris Schmid/Spindrift Racing

 

Tags: , , , , Last modified: 15 januari 2019
Sluiten