Actueel, Nieuws, Wereldzeilen

Spindrift bij Kaap de Goede Hoop in 12 dagen

15:33

(c) Chris Schmid/Spindrift racing

Mark Slats had er bijna twee maanden voor nodig om vanuit Frankrijk de Kaap de Goede Hoop te ronden. Spindrift 2, de trimaran die op dit moment een gooi doet naar de Jules Verne-Trofee, bereikte gister de lengtegraad van de Afrikaanse kaap in slechts 12 en een halve dag.

Bijna 7 uur voorsprong

De sfeer zit er goed in aan boord. (c) Spindrift Racing

Het team aan boord van Spindrift 2, onder leiding van Yann Guichard, liep bij de ronding virtueel 6 uur en 43 minuten voor op het record van Francis Joyon’s aan boord IDEC Sport, die in 2017 na 40 dagen, 23 uur, 30 minuten en 30 seconden de tocht rond de wereld wist te volbrengen.

Omweg

Het werd al vroeg spannend doordat het team een omweg moest zeilen van zo’n 700 mijl. “We moesten een grote omweg maken om langs het Sint Helena-hogedrukgebied te komen”, vertelt schipper Yann Guichard. “We moesten naar 40 graden zuid varen voordat we linksaf konden slaan. Het was behoorlijk extreem, maar er was geen andere manier om daar te komen. Drie dagen lang hebben we de boel opgevoerd en het voelt goed. We blijven vasthouden aan de doelen die we onszelf hebben gesteld.”

(c) Chris Schmid/Spindrift racing

354 mijl, 23 knopen

Op het moment van schrijven (in de middag van 30 januari) ligt Spindrift 2 na 14 dagen zeilen zo’n 354 mijl voor op IDEC Sport. Al die tijd hebben ze met een gemiddeld 23 knopen gevaren. Ze hebben bijna 10 duizend mijl afgelegd en hebben nog ruim 18 duizend te gaan. Als ze voor 26 februari over de streep weten te varen, dan hebben ze het record verbroken. Dat is ongeveer vijf en een half keer sneller dan Mark Slats in de Golden Globe Race!

Omslagfoto: Chris Schmid/Spindrift racing

Tags: , , , , , Last modified: 30 januari 2019
Sluiten