Actueel

Welke maxi-trimaran zeilt non-stop het snelste rond de wereld?

11:34

De bemanningen van maxi-trimarans Maxi Edmond de Rothschild en Sodebo Ultim 3 zijn onverwacht begonnen aan de Jules Verne Trophy. Het weer was gunstig en dat zorgde ervoor dat beide teams halsoverkop zijn vertrokken. Het doel is om het zeilrecord rond de wereld, in 2017 gevestigd door Francis Joyon, te verbeteren. Joyon en zijn crew deden destijds 40 dagen, 23 uur 30 minuten en 30 seconden over hun ronde om de wereld aan boord van IDEC Sport. Om sneller te zijn moeten de teams voor 5 januari 2021 om 02:55 uur weer terug te zijn bij Brest.

Eigenlijk zou de Jules Verne Trophy al eerder van start zijn gegaan, maar vanwege de weersomstandigheden werd de wedstrijd uitgesteld. De route brengt de maxi’s onder andere langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn.

Gitana vs. Sodebo

Het Gitana-team, dat uit zes crewleden bestaat, vaart op Maxi Edmond de Rothschild en is op woensdag 25 november om 03:26 uur over de denkbeeldige startlijn bij het eiland Ouessant gevaren. Aan het roer staan de schippers Franck Cammas en Charles Caudrelier. Het andere team dat probeert om het huidige wereldrecord te verpulveren is de met foils uitgeruste Sodebo Ultim 3. Thomas Coville en nog zeven bemanningsleden passeerden woensdagacht 25 november om 02:55 uur de startlijn.

De trimarans zijn 32 meter lang, 23 meter breed en varen allebei onder de Franse vlag. In juli 2017 is Maxi Edmond de Rothschild te water gelaten enSodebo Ultim 3 in maart 2019. Zal er begin januari een nieuwe recordhouder zijn? Klik hier om de vliegende reuzen via de tracker te volgen.

Omslagfoto: 2020 Vincent Curutchet / Sodebo Voile

Tags: , , , , , , , , , , Last modified: 30 november 2020
Sluiten