Internationale wedstrijden

In 50 dagen rond de wereld

Charles Caudrelier wint de Arkea Ultim Challenge aan boord van Gitana

16:44

Gitana 17 Caudrelier

Dinsdagmorgen om 08:37 voer Charles Caudrelier over de finishlijn bij Brest met zijn trimaran Gitana 17, die ook bekend staat als Maxi Edmond de Rothschild. De Fransman schrijft geschiedenis door de eerste solozeilwedstrijd rond de wereld voor trimarans te winnen. Met zijn 32 meter lange racemachine voer hij in 50 dagen en 19 uur via de drie grote kapen rond de wereld. Het record voor de snelste solozeilreis rond de wereld staat daarmee nog steeds op naam van François Gabart in 2017, aan boord van Ultim Macif.

Onbetwiste winnaar

Caudrelier voer al sinds 17 januari voorop. Hij stak het snelheidsrecord voor de oversteek van de Indische Oceaan in zijn zak, en later liep hij op schema om het record over de Stille Oceaan te verbreken. Helaas moest hij vertragen om een enorme storm bij Kaap Hoorn te ontwijken. In de Zuidelijke Atlantische Oceaan wist Caudrelier de voorsprong op de nummer 2, de 26-jarige concurrent Laperche, met maar liefst 2500 mijl te vergroten. Helaas moest Laperche de race vanwege schade verlaten.

Ook Caudrelier zelf had tijdens de race genoeg problemen te voortduren. Al vlak na vertrek beschadigde zijn beam aan stuurboord. Desondanks sleepte Caudrelier de winst binnen door af en toe behoudend te varen: vorige week nog schuilde hij bij de Azoren. Slechts één dag voor zijn finish vierde de zeiler zijn 50ste verjaardag. Met zijn winst vult hij zijn toch al indrukwekkende palmares – vorig jaar won hij The Ocean Race – nog verder aan. Zijn aankomst in het gouden ochtendlicht bij Bretagne levert prachtige beelden op.

 

Tags: Last modified: 27 februari 2024
Sluiten