Actueel, Reisverhalen, Wereldzeilen

Video’s: Laura Dekker, Werner Toonk en andere zeilauteurs lezen voor

20:21

In samenwerking met Uitgeverij Hollandia hebben we een paar zeilauteurs gevraagd een fragment uit hun boek voor te lezen. In coronatijd kunnen we wel wat afleiding gebruiken, en wat is er dan fijner om er een goed boek bij te pakken. Stuk voor stuk aangrijpende, spannende en mooie verhalen waar ons zeilershart sneller van gaat kloppen.

Laura Dekker

“Ik zit in deze coronacrisistijd gelukkig op een boot. Ik verveel me eigenlijk nooit, ook niet aan boord van Guppy. Ik heb zoveel plannen en ideeën die ik wil uitwerken, dat ik altijd wel wat te doen heb. Zeilen is absoluut nog een onderdeel in mijn leven. Ik zeil zoveel mogelijk. Het is op dit moment net iets minder natuurlijk, maar zodra dit voorbij is, gaan we echt wel weer veel zeilen. Plannen voor na de coronacrisis zijn er absoluut. Ik ben bezig met Laura Dekker Sailing Foundation. Dat staat nu op een iets lager pitje, omdat iedereen vast zit. Ik kan simpelweg niet de dingen doen, die ik zou willen doen. Maar we zijn achter de schermen druk bezig met de stichting. En als we deze coronacrisis weer een beetje onder controle hebben, gaan we weer verder met de stichting om projecten werkelijkheid te maken.”

Video: Met  Guppy op een onstuimige Indische Oceaan:

Wil je meer lezen? Een meisje, een droom | Solo rond de wereld is hier te koop

Werner Toonk

Hoe kom jij de lockdown door?
“Zo’n lockdown is goed te vergelijken met een oceaanoversteek. Het is je tijd uitzitten. Grote verschil is dat je bij zo’n oversteek in echt zwaar weer terecht kunt komen, en moet vechten om te overleven. Thuis is het vooral een kwestie van binnenblijven, en heb je nog de luxe om af en toe wat boodschappen te bestellen. In tegenstelling tot een oceaanoversteek, wordt dit thuis zitten na vier weken wel wat saai. De oceaan is voor mij de mooiste plek op aarde, en daar is het iedere dag anders.”

Is zeilen op dit moment nog een onderdeel van je leven?
“It always is, and always will be, hoewel ik het fysiek nu niet doe. De oproep van het kabinet is om zo veel mogelijk thuis te blijven. Wat mij betreft geeft het dan geen pas om te zeilen, hoezeer ik ook snap dat mensen graag het water op willen. Thuis blijven, is thuis blijven. Dat doe je niet voor jezelf, maar vooral voor het collectief.”

Maak je al weer plannen voor ná corona?
“Zeker! Ik heb een ticket om in de zomer naar Nieuw-Zeeland te vliegen om Karma klaar te maken voor de tweede helft. Of dat doorgaat is natuurlijk nog maar de vraag. M’n plan is om in december, als de zomer begint in de Zuidelijke Oceaan, weer naar NZ te vliegen en Karma terug te varen naar Nederland. Maar laat ik eerlijk zijn, op dit moment is alles onzeker en niemand weet welke kant het op gaat. Wat we altijd moeten blijven doen, is dromen, vooruit kijken en plannen maken. Want zonder plannen verwezenlijk je je dromen niet. En ik heb nog heel veel dromen om te verwezenlijken…”
Video: Onderweg van Zuid-Afrika naar Australië, een ongeluk zit in een klein hoekje:

Wil je meer lezen? Karma van staal | Enkele reis naar het eind van de wereld is hier te koop

Wilbert van Haneghem

In augustus 2014 maken Wilbert en zijn vriendin Marjan een vierdaagse bootreis van Lombok naar Komodo. Midden op zee gaat het mis: hun boot maakt water en dreigt te zinken. Er zijn vijfentwintig mensen aan boord, maar er is slechts één sloep voor vier personen. In verschillende groepjes proberen de drenkelingen naar een vulkanisch eiland te zwemmen en te peddelen. Zonder eten en drinken en overdag in de brandende Indonesische zon overleven ze twee dagen en nachten in zee, tot ze uiteindelijk bij toeval door vissers worden gered. Tijdens de veertig uur durende beproeving is de dood steeds aanwezig geweest, en dat vormde voor Wilbert de drijfveer om het hele verhaal op papier te zetten. Een spannend relaas vol indringende details dat je op het puntje van je stoel laat zitten. Want je zult het maar meemaken: een relaxte en bijzondere vakantie, die op slag verandert in een nachtmerrie!

De 25-meter houten Schoener is zinkende, er moet een plan komen:

Wil je meer lezen? Schipbreuk in het paradijs | kiezen tussen leven en dood is hier te koop

Joshua van Eijndhoven

Joshua van Eijndhoven zeilde zes jaar om de wereld. Op de Kaapverdische Eilanden ontmoette hij zijn huidige vriendin Katia. Inmiddels zijn ze al weer 2,5 jaar terug in Nederland. Wat doen Joshua & Katia nu? Katia en Joshua zijn nog steeds gelukkig bij elkaar en hebben een huisje in Utrecht gekocht. Ze zouden deze zomer trouwen in Griekenland maar vanwege de coronapandemie is dit uitgesteld tot 2021. Katia werkt inmiddels als office-manager in Amsterdam. Joshua begon na de Hiswa te Water in september 2017 een eigen reisorganisatie.

De Federale Staten van Micronesia, we gaan aan land: 

Wil je meer lezen? Op reis met de Hope | van droom naar 6 jaar reizen is hier te koop

Omslagfoto: Laura Dekker

Tags: , , , , , , , , , , Last modified: 30 april 2020
Sluiten