Actueel

Tips voor perfecte vaarfoto’s

Als er iets mooi kiekt, dan is het wel een boot onder zeil!

11:11

Als er iets mooi kiekt, dan is het wel een boot onder zeil! Met de juiste tips kun je zelf ook goede foto’s aan boord maken. Wat lastiger wordt, is om een actiefoto van veraf te maken (tenzij je een drone hebt). Dus daar hebben we iets op bedacht: de fotowimpel!

5 tips voor geslaagde vaarfoto’s

1. Zorg dat er wat gebeurt aan boord. Bijvoorbeeld opspattend water, de boot onder helling of als er bemanningsleden in de weer zijn aan dek. Zulke foto’s vallen op!

2. Van voren, schuin van achteren, van onderen of boven: kies een leuk standpunt. Speel ook eens met de positie van de camera of smartphone – houd je apparaat wat dichter bij het water, of als je er echt zin in hebt, klim eens in de mast. Alles voor dat perfecte plaatje, toch?!

3. Houd de voorgrond vrij, bijvoorbeeld van stagen van je eigen boot. Een mooie achtergrond is daarentegen juist wel een pré: andere zeilende boten, een stadje of groen zorgen voor een prachtig perspectief.

4. Velen zetten het onderwerp van hun shot in het midden en vaak wordt er ook gekozen voor één van de belangrijkste regels in de fotografiewereld: de gulden snede. In dat geval plaats je het onderwerp op een derde van het beeld, want dat maakt de foto prettig om naar te kijken. Maar wil je echt een bijzonder plaatje schieten? Breek dan de regels en doe het anders dan de rest.

5. Probeer ook eens een close-up te maken. Bijvoorbeeld van een reddingsboei, lier of lijn. Met het juiste licht en wat creativiteit kun je ook deze elementen op een unieke wijze fotograferen.

Extra tip: Maak elke dag, bijvoorbeeld op vakantie, op hetzelfde tijdstip een foto aan boord. Hierdoor creëer je een soort fotodagboek dat leuk is om later teug te zien. Maak deze beelden bij voorkeur tijdens het gouden uur, ook wel het magische uur genoemd. Het gouden uur is de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang. Op dit moment is er meer indirect zonlicht, waardoor het licht meer rood en zachter is.

Een actiefoto van jezelf

Wil je ook wel een actiefoto van je boot onder zeil? Dat kan! In 2021 lanceerden we Vaarfoto.nl, een platform waarop zeilers foto’s van elkaars boten makkelijk kunnen terugvinden. Op het water herken je elkaar aan de fotowimpel. Fotografen die deze wimpel aan boord zien, kunnen je op de plaat vastleggen en deze uploaden op Vaarfoto.nl.

Heb jij die wimpel al aan boord in het want wapperen? Zo nee, bestel er dan hier gratis eentje via onze webshop. Intussen hebben al heel veel zeilers gebruik gemaakt van dit platform en hopen we dat komend seizoen ook weer veel booteigenaren een mooie foto van hun boot onder zeil terugvinden op Vaarfoto.nl.

Tags: Last modified: 14 juni 2023
Sluiten