Nieuws

Winnende vaarfoto’s: het succes

Op een ruime koers zit je lekker aan de borrel of thee en heb je alle tijd om een foto te maken.

12:11

Student en schipper Jelle Doorn schiet prachtige plaatjes van andere schepen en won afgelopen najaar hiermee de vaarfoto van de maand. Kort daarvoor viel er nog een foto van zijn eigen boot in de prijzen. In een interview vertelt hij het verhaal achter de foto’s. Ook deelt hij een aantal handige tips, voor het maken van het perfecte plaatje.

Een actiefoto voor aan de muur

Een actiefoto van je eigen boot maken, dat is zo makkelijk nog niet. Met hulp van een voorbijganger is het echter een stuk eenvoudiger. Vaarfoto.nl biedt een handige uitkomst. Door middel van een platform waarop je elkaars foto’s kan delen hangt die actiefoto zo aan de muur.

Dat is precies wat Jelle Doorn, schipper van Imatra, verlangt. Hij wil graag een goede foto van zijn boot om op te hangen naast de oude Imatra foto’s van zijn overgrootvader. Imatra is een klassiek jacht, onderdeel van de vereniging klassieke scherpe jachten en binnenkort erkend varend monument.

Doorn is ook vaak in Friesland te vinden op klippers en skûtsjes. “Ik heb het wel eens bijgehouden: ik wordt in Friesland op een mooie dag wel 50 keer op de foto gezet door mensen op de kant. Hoe mooi zou het zijn als mensen die foto’s delen?” zegt Doorn.

Imatra in 1957 (c) Doorn Zeilmakelarij

De inzending: een novemberdag op Rhederlaag

Hoe kwamen deze foto’s tot stand? Met een vriend spreekt Doorn af om het water op te gaan en wat actiefoto’s te maken. Het is november. De meeste boten liggen al op de bokken. Er worden vanuit WSV Giesbeek geen wedstrijden meer gevaren en ook de solozeilers zijn vertrokken. Maar, verklaart Doorn, “er stond wind, dus was het varen geblazen.”

Al gauw blijken ze toch niet de enige te zijn. Op het water treffen ze heel wat klassieke schepen uit de omgeving aan. Het is een bijzondere dag op Rhederlaag, met zoveel en tegelijkertijd enkel klassieke schepen op het water. “En toen was daar ineens een blauwe lucht, die moest op de foto!” Met behulp van simpelweg een mobiele telefoon leverde zijn compagnon op het water winnend beeldmateriaal op. Nog geen maand later wint Doorn met zijn eigen foto van de Eben Haezer de beste foto van de maand december. Puur toeval?

Eben Haezer op de vaarfoto winnaar van de maand december (c) Jelle Doorn

Het geheim van de overwinning van deze maand, zit hem volgens Doorn in de locatie. “Het is misschien niet de eerste locatie waar je aan denkt, maar voor foto’s is de Rhederlaagse plassen de mooiste locatie die er is,” vertelt Doorn. Hij vervolgt: “Op de achtergrond zie je rijke bosgronden en stranden. Het water is bovendien heel helder, het grondwater van de Veluwe is erg schoon. Bovendien zijn de plassen niet zo groot, waardoor je zelfs vanaf de kant foto’s kan maken.”

Tips voor een goede actiefoto

De locatie is dus het geheim van Doorns succes. Maar een goede foto vereist wel meer dan een mooie locatie. Doorn verklapt ons een aantal tips voor het maken van een goede vaarfoto. “Het makkelijkste is, om als fotograaf op een ruime koers een foto te maken van een andere boot. Op een ruime koers zit je lekker aan de borrel of thee en heb je alle tijd om een foto te maken van de passerende boot.” zegt Doorn. “Voor de boot die op de foto komt, raad ik echter een aandewindse koers aan. Dit levert de meest spectaculaire actiefoto’s op. Je moet wel goed timen, want de passerende boot komt met deze kruisende koersen snel voorbij!”.  

“Het kan overigens geen kwaad om veel beelden te schieten,” vervolgt Doorn, “er zit er altijd een tussen die beter is.” Doorn schoot de beelden gewoon met de camera van zijn mobiele telefoon. Wel adviseert hij de foto’s “niet gelijk online te gooien, maar thuis even te bekijken en eventueel op te peppen. Op de foto ziet het er vaak bijvoorbeeld wat grauwer uit dan het in het echt was.” legt Doorn uit. Meer tips vind je in een eerder artikel van Zeilen.

Imatra met een goede koers voor de actiefoto (c) Sjors Irausquin

Als prijs van de overwinning ontving Doorn een Pretzl hoofdlamp. Of deze al van pas is gekomen? Doorn geeft eerlijk toe: “ik heb de lamp nog niet aan boord gebruikt, maar hij is wel degelijk van pas gekomen. Bij het klussen aan de oude old-timer van mijn pa bleek hij heel handig te zijn.”

Het bereik van een goede foto

Het bereik van een goede foto overstijgt generaties. Een oude foto van Imatra zorgde voor een frisse wind in de geschiedenis van de boot en de familie Doorn. Het jacht werd in 1940 gebouwd. Vlak na de oorlog komt Imatra in bezit van Doorns overgrootvader. Deccennialang zeilen verschillende generaties van de familie Doorn met Imatra. In 1979 komt de boot echter onverhoopt bij een ander gezin terecht. De familie Doorn blijft jarenlang uitkijken naar het jacht, zonder succes.

Een jaar geleden stuit een kleinzoon van de laatste eigenaar bij toeval op een foto van Imatra. Deze staat op de achtergrond van de website van het familiebedrijf Doorn Zeilmakerij. Ze zoeken contact op met de familie Doorn, die positief verrast is. De boot blijkt te koop te staan en zo wordt Jelle Doorn de nieuwe eigenaar. De foto, verscholen op de website van Zeilmakerij Doorn, leidde tot een hereniging tussen boot en familie.

Voor een goede foto zijn de locatie, koers en kwantiteit dus van groot belang. Jelle Doorn gaat in de toekomst een camera aanschaffen en is van plan nog vele foto’s te maken. Met fotowimpel in het want is hij met Imatra de komende jaren te spotten op Rhederlaag, het IJsselmeer en in Friesland.

Omslagfoto: Imatra op de vaarfoto van de maand November (c) Sjors IrausquinTags: , , , Last modified: 12 april 2022
Sluiten