Actueel

Meld je aan bij een studentenzeilvereniging

08:23

Ga je studeren en wil je dit graag combineren met zeilen? Meld je dan aan bij een studentenzeilvereniging! Om het je makkelijk te maken, heeft Zeilen alle studentenzeilverenigingen die Nederland telt voor je op een rijtje gezet. Vandaag al gaan de introductieweken van start, het ideale moment om kennis te maken met zo’n vereniging.

(c) ANP/Koen Suyk

Eigen karakter

Wat leuk is aan de vele studentenzeilvereniging is dat ze allemaal anders zijn. De ene legt de nadruk op zeilen met een klipper, de andere op valken en weer een andere doet juist meer wedstrijdzeilen of met kajuitboten. Wat vaak wel hetzelfde is is het sociale karakter. Lekker borrelen, leuke activiteiten het hele jaar door, commissies en natuurlijk heel veel zeilen!

Studenten zeilverenigingen in Nederland:

AMSTERDAM – A.S.Z.V. Orionis
Als je in de hoofdstad gaat studeren en wilt blijven zeilen, of het juist wilt leren, dan is Orionis de juiste plek. Met een verenigingsskûtsje Tiid Sil ‘t Leare en een J22, valt er genoeg vertier te behalen. De verniging is opgestart in 1985 en dus relatief jongJe kunt lidworden van wedstrijdteams en meedoen aan een van de 50 activiteitenweekenden.
Klik hier voor meer informatie.

DELFT – D.S.W.Z. Broach
Als wedstrijdzeilen jouw passie is en je in Delft studeert, dan biedt Broach alles wat je wilt. Als enige studentenzeilvereniging richt Broach zich op het wedstrijdzeilen. Er is een interessante vloot van snelle boten beschikbaar. De verniging heeft een SB20, twee RS500’s, drie J22’s en een Dart 18.
Klik hier voor meer informatie.

EINDHOVEN – E.S.Z. Boreas
In Noord-Brabant is dan wellicht weinig water, toch kent Eindhoven een heuse studentenzeilvereniging. De vereniging is opgericht in 1987 en is het hele jaar door actief.het gehele jaar actief, Op momenten dat er niet wordt gevaren zijn de leden vaak te vinden in Café de Kram op Stratumseind.
Klik hier voor meer informatie.

ENSCHEDE – D.Z. Euros
D.Z. Euros is de oudste vereniging aan de Universiteit Twente sinds de oprichting van de universiteit. Bij Euros kun je zeezeilen, maar ook racen op de 9m “Jaffa”. Euros heeft twee kleine kajuitkruisers, Laser 2’s en een thuisschip, de 25 meter lange Ebenhaëzer.
Klik hier voor meer informatie.

GRONINGEN – G.S.Z. Mayday
Zoals de naam al doet vermoeden, schiet G.S.Z. Mayday je te hulp als je in het hoge noorden gaat studeren. De vereniging is jong en erg actief. Met zeven valken en beschikking over nog meer open bootjes kun je op het Paterswoldsemeer heerlijk zeilen. Ook met Nicolaas Mulerius, de klipper van de vereniging wordt regelmatig het ruime sop gekozen.
Klik hier voor meer informatie.

LEIDEN – A.L.S.Z.V. De Blauwe Schuit
De vereniging in de sleutelstad heeft de grootste vloot van Nederland. De Sociëteit en het pand is gelegen vlakbij het heerlijke vaarwater van De Kaag. Er zijn zeven valkjes, een FF65, zes RS500 en twee Laser Pico’s. Ook worden er IJsselmeer-weekenden georganiseerd en is er een actief wedstrijdcircuit voor de RS500.
Klik hier voor meer informatie.

MAASTRICHT – M.S.Z.V. Lagakari
Je zou het misschien niet zeggen, maar ook in Limburg kan er gezeild worden. Lagakari heeft een Laser 2, twee Laser standaards (inclusief radiaalset), twee Laser Pico’s, twee Polyvalken en een Optimistje. De vloot van Lagakari ligt op een kwartiertje fietsen van de Limburgse hoofdstad.
Klik hier voor meer informatie.

NIJMEGEN – N.S.Z.V. De Loefbijter
De Loefbijter is opgericht in februari van 1967 en beschikt ook over een indrukwekkende vloot. Één RS500, twee polyvalken, vier Laser Pico’s, drie Vauriens en een Viva700, een kajuitjacht waarmee tochten door Nederland worden gemaakt. De wekelijkse borrel vindt plaats in ‘de Villa van Schaeck’.
Klik hier voor meer informatie.

ROTTERDAM – Rotterdamse Studenten Zeil Vereniging (R.S.Z.V.)
In Rotterdam liggen er vier Lasers en vier valken voor je klaar om in je studententijd de havenstad vanaf het water onveilig te maken. De vereniging is opgericht in November 1967 en is daarmee een van de oudere studentenzeilverenigingen in dit lijstje. Het clubgebouw bevindt zich aan de Kralingse Plas.
Klik hier voor meer informatie.

UTRECHT – U.S. Histos 
Het Utrechtse Histos pakt groot uit. De vereniging heeft bijna 500 leden en 28 (!) boten. Het verenigingsschip De Oude Buis is een uniek voormalig binnenvaartschip uit 1923 dat nu volledig is ingericht als sociëteit. Meerdere malen per week wordt er op de sociëteit geborreld. Er wordt met van alles gezeild: Lasers, catamarans (Nacra 570 Sport), windsurfplanken, Polyvalken, een kajuitjacht (Beneteau First 31.7), platbodem (Skûtsjes) en de wedstrijdboten (J22).
Klik hier voor meer informatie.

WAGENINGEN – W.S.Z.V. Aqua
De zeilvereniging in Wageningen is een kleine, maar gezellige vereniging. Er wordt gezeild met valken, lelievletten en zwaardboten zoals een laser, laser 2 en een ISO-topper. Daarnaast wordern er zeilweekenden in Friesland georganiseerd en wordt er elke week gezeild op de Rijn!
Klik hier voor meer informatie.

Tekst: Roos Bähr & Riemer Witteveen

Promovideos

Mayday:

Orionis

Broach

De Loefbijter

Histos

https://www.youtube.com/watch?v=07eWkMQBCQQ

 

Tags: Last modified: 15 augustus 2018
Sluiten