Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Twee Nederlandse teams bij WK studentenzeilen

16:42

Van 1 tot en met 5 september is in het Franse Cherbourg het FISU World University Sailing Championship. Nederland doet aan dit studenten WK zeilen mee met een mannen- en vrouwen team. De wedstrijden zijn in de sportieve J80’s, gefaciliteerd door de organisatie. Op deze manier verschijnt iedereen met gelijk materiaal aan de start.

Team Dutch Wave

Het mannen team bestaat uit de zeilers van team Dutch Wave. Dit team staat 17de op de wereldranglijst bij het matchracen, een discipline waar teams 1-tegen-1 strijden in een afvalrace. Ditmaal zijn er 13 concurrerende teams. Tacticus Rutger Vos van Dutch Wave verwacht geen problemen: “Ik denk dat we de omschakeling snel kunnen maken. Uiteindelijk gaat het er gewoon om dat je als eerste bij de finish komt, ongeacht het aantal tegenstanders. We kennen elkaar als team goed en dat is zeker een voordeel.”

Trimmer Wietse Pijlman durft nog geen voorspelling van het resultaat te doen. “Het is moeilijk het niveau van de tegenstanders in te schatten. Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe sterk de Aziatische teams zijn. Ik verwacht wel dat de Fransen een thuisvoordeel hebben in de baai van Cherbourg. Het is een uitdagende plek met veel stroming. Wij willen uit elke wedstrijd het beste halen. Als dat een podiumplek brengt, zou dat fantastisch zijn.’’ Team Dutch Wave bestaat verder uit stuurman Jelmer van Beek (Leiden) en voordekker Jorden van Rooijen (Rotterdam).

Damesteam

Naast het overall klassement, waaraan alle boten deelnemen, is er in Cherbourg ook een podium voor de beste damesteams. Rosalin Kuiper uit Leiden is daar blij mee: “De zeilsport wordt gedomineerd door mannen. We zijn blij dat we met een voltallig en getalenteerd vrouwenteam aan de start van dit WK kunnen verschijnen. We zijn zeven maanden bezig geweest om de beste studentenzeilsters uit alle hoeken van Nederland samen te brengen.”

Afgelopen week hebben de meiden voor het eerst met elkaar getraind op de J80. Stuurvrouw Kim Bos uit Utrecht is positief: “Alle meiden zijn goede zeilsters en kijken vooruit. Ik heb er vertrouwen in dat ik me volledig op het sturen kan concentreren.” Laura van Veen uit Delft zal haar tactische inzicht gebruiken om het team zo snel mogelijk om de baan te leiden en de Groningse Yldau van der Ende neemt haar vertrouwde voordek-taak vanuit de Yngling op zich. Tot slot bedient Arianne van de Loosdrecht uit Delft het grootzeil. “We hebben een compleet nieuwe samenstelling, nieuwe boot en nieuw vaarwater. Het is een grote uitdaging het beste uit iedere zeilster te halen.”

Over het studenten WK Zeilen

Het officiële FISU (Fédération Internationale du Sport Universitaire) Studenten WK wordt elke twee jaar gehouden, in 2018 voor de negende keer. Er doen 14 mannen- en 5 vrouwenteams mee. Deelnemende landen zijn Australië, China, Frankrijk, Italië, Japan, Nederland, Oostenrijk, Spanje, Singapore en Zuid-Korea.

Tags: , , , Last modified: 31 augustus 2018
Sluiten