Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden, Wereldzeilen

ITUR 2017: Internationaal studentenkampioenschap in China

08:01

© Twycer / www.twycer.nl

In augustus vond de ITUR plaats, oftewel het Qingdao ITUR International Top University Regatta 2017, een internationaal kampioenschap voor studenten. Harm van der Weiden uit Amsterdam schipperde voor het Nederlandse team en schreef een uitgebreid verslag.

In 2008 vonden in Qingdao de Olympische Spelen plaats met de nadruk op de watersport en het wedstrijdzeilen. Vandaag de dag organiseert het bureau voor sport en cultuur van Qingdao Longda Sailing de ITUR, oftewel de International Top University Regatta. In 2017 doen er 7 internationale teams mee en 2 Chinese universiteiten. De negen teams bestaan uit Berkeley (USA), Imperial London, Oxford en Cambridge (UK), Melbourne (Australië), Moscow University (Rusland), Qingdao & Shanghai University en team Amsterdam (Nederland). Team Amsterdam doet mee namens de UvA en vaart met studenten die lid zijn van studentenzeilvereniging Orionis. Er wordt gevaren op Fareast28R schepen, naar Nederlands ontwerp, waar er in totaal 10 van in Qingdao aanwezig zijn.

Quingdao

De organiserende instantie heeft Nederland benaderd om te kijken of er een Nederlands team deel zou kunnen nemen. Uiteindelijk kwam de vraag terecht bij de hoofdstad Amsterdam en zo weer bij de UvA, waar de Amsterdamse Studenten Zeil Vereniging Orionis aan verbonden is. Uiteraard stond Orionis als zeilvereniging open voor deelname, en zo werd er een team geselecteerd. De organisatie in Qingdao ging akkoord met de aanmelding, en zo waren er zes gelukkige studenten die mochten gaan deelnemen. De hele reis, inclusief tickets, overnachtingen en culturele activiteiten wordt gesponsord door de organiserende instantie.

Het team dat onder de Nederlandse vlag vaart bestaat uit Suzanne Jonk, Francine Urbanus, Noortje Kloppenborg, Franske Holsteijn, Emilie Bevers en Harm van der Weiden (schipper). Vijf dames en één heer, al snel ontstond de term ‘Harm en zijn Harem’. Toen het team eenmaal bekend was begon men aan de nodige voorbereidingen. Het team vaart bij Orionis op skutsje de Tiid sil ’t Leare en op de J22 Jager, beide schepen van Orionis zelf. Nu mogen zij samen kennis maken met een internationale ervaring.

(c) Twycer / www.twycer.nl

De organisatie stuurde een eerste versie van de Notice of Race (NOR) waaruit bleek dat er waarschijnlijk een up down baan gevaren zou gaan worden. Oftewel: tijd om te trainen! Het team kwam erachter dat de fareast28R een Nederlands ontwerp is van Simonis Voogd en kwam in contact met de Enkhuizer Watersport Vereniging Almere waar twee Fareast28R schepen liggen. Na wat belletjes heen en weer was het geregeld: de EWVA was zo vriendelijk om twee middagen een van de twee Fareast28r mee te geven aan de 6 studenten, inclusief rib voor de trainer en de fotograaf. Het team heeft dankzij de gastvrije houding van de EWVA onder leiding van trainer Dirk-Jan Korpershoek een goede voorbereiding kunnen treffen. Het team bestaat namelijk uit mensen met zeilervaring op diverse zeilschepen. De meesten geven les op zeilscholen en varen wedstrijden. Suzanne en Harm varen bijvoorbeeld op skûtsjes, waarbij er bijvoorbeeld niet met een gennaker gevaren wordt. Dat was dus even wennen en trainen, maar het team pakte het snel op.

Alles wat je nodig hebt om in lekker weer te zeilen en goed voor de dag te komen

Na twee trainingen en de nodige voorbereiding is het op 9 augustus dan zover. Vanaf Schiphol via Guangzhou vliegt het team naar Qingdao. Het event begint op 11 augustus en eindigt 15 augustus. Er zijn twee dagen culturele activiteiten en vier dagen wedstrijdzeilen. Enthousiast en benieuwd naar de ervaring die komen gaat stapt het team aan boord om China te gaan ontdekken.

Na een lange vlucht komt het team na een overstap op Guangzhou aan op Qingdao. Het welkomstcomité staat klaar met een cadeautje en een grote ITUR banner: International Top University Regatta. Met een bus worden de Amsterdamse studenten vervoerd naar het hotel in Qingdao, alles is op en tot geregeld. Dat Qingdao een grote stad is, blijkt al tijdens de busreis. Er wonen meer dan 10 miljoen mensen.

Op de vrijdagavond vindt de opening ceremonie plaats van de 9th International Marine Festival Week in Qingdao, waar jaarlijks de spelen van 2008 worden herbeleefd. De ITUR is een van de drie wedstrijden en op een podium met honderden toeschouwers ervoor worden de universiteiten aangekondigd. Met vlaggen en borden wordt het team voorgesteld aan de mensen. Het team voelt zich alsof ze beroemdheden zijn, iedereen wil op de foto.

Op zaterdag begint dan echt de eerste wedstrijd. Er worden deze dag drie wedstrijden gevaren. Team Amsterdam krijgt Fareast28R nummer 55. Het is een fantastisch gevoel om voor de skyline van Qingdao in de baai te kunnen zeilen. Er staat een lichte wind en het team maakt kennis met stroming en getij die nogal lastig in te schatten is. Helaas blijken er al snel materiaal technische problemen te ontstaan. Er zitten geen latten in de fok, de stretcher van de achterstag breekt af en de helmstok schiet soms los. Ook scheurt in de eerste pot de gennaker. Daarnaast zijn er twee zeezieken aan boord na de eerste wedstrijd, waardoor het team voor de laatste twee wedstrijden van de dag met 4 man overblijft. Het resultaat is dan ook niet wat ze gehoopt hadden: alle drie de wedstrijden een 8e plaats, van de 9. Cambridge gaat duidelijk aan kop in het klassement.

Die zondag waait het te hard en worden er geen wedstrijden gevaren. De teams maken kennis met een bier festival in de buurt en beleven een mooie dag. Ook daar wil iedereen op de foto en kennismaken.

De maandag erna waait het niet tot nauwelijks, en wacht men van 10:00-14:00 op wind. Eindelijk steekt er dan om 14:00 een wind 3/4BFT op en kan er gezeild worden. Helaas blijkt de wind wel heel snel krachtig  toe te nemen en wordt er maar één wedstrijd gevaren. De start was goed maar de peiling op stroming bleek nog lastig. Ook hier behaald Team Amsterdam een 8e plek. Van alle invalshoeken wordt er bedacht hoe er verbetering kan komen, want zeilen kunnen ze en dat willen ze laten zien!

Harm van der Weiden vertelt over zeilen in Nederland

Die maandagavond vindt er een nautical culture exchange plaats. Alle teams worden gevraagd een verhaal voor te bereiden over zeilen, cultuur en historie. In het olympische sailing center van Qingdao geeft schipper Harm van der Weiden een presentatie over het zeilen in Nederland. Omdat het team deelneemt namens de UvA en studentenzeilvereniging Orionis, worden ook deze onderwerpen in de presentatie belicht. Harm vertelt de internationale universiteiten over het skutsje de Tiid Sil ’t Leare van Orionis en skutsjesilen in het algemeen. Met een mooie A3 poster van de IFKS maakt men kennis met deze prachtige historische zeilsport.

Het team op zee

De dinsdag is aangebroken en dit is tevens de laatste zeildag. Er worden deze dag drie wedstrijden gevaren. Er zijn wel wat tegenslagen, de helmstok ligt al snel op de bodem en er is een scheur in het grootzeil. Maar er wordt goed gestart en het team zit er dicht op. De eerste twee wedstrijden wordt er een vijfde plek behaald, dicht bij de kopgroep over de finish. Helaas wil de laatste wedstrijd de gennaker niet meewerken met strijken, waardoor de finish streep gemist wordt en het team 9e wordt. De wedstrijden worden gekenmerkt door shifterige wind en stevige stromingen. Het is constant afwegingen maken.

De wedstrijden waren zeer leerzaam en er is ook veel kennis uitgewisseld tussen de teams. Sommige teams zijn gewend aan varen met hoge golfslag en getij, dit was nog te nieuw voor de Amsterdamse studenten om in de kopgroep mee te doen. In de einduitslag behalen ze een 8e plek van de in totaal 9 aanwezige universiteiten. De dinsdagavond wordt er een grote afsluitende ceremonie opgetuigd. Op de pier is een tent opgezet waar de deelnemers van de week gezamenlijk eten en op een groot podium met scherm vindt de prijsuitreiking plaats. Alle teams krijgen prijzen mee naar huis en worden eervol ontvangen. Het is duidelijk dat in China niet alleen de wedstrijden maar ook de ceremonies eromheen groots opgezet worden.

De eerste editie van de ITUR – International Top University Regatta is een feit. Alhoewel het materiaal duidelijk te wensen overliet, heeft het team veel geleerd. Niet alleen in zeilend opzicht, ook in de culturele ervaring en het opdoen van nieuwe contacten en vriendschappen. Qingdao is een stad met fijne gastvrije inwoners en ook zeilen is er erg goed te doen.

Omslagfoto: (c) Twycer / www.twycer.nl

 

 

Tags: Last modified: 7 september 2017
Sluiten