Actueel

Hebben we dit weekend dubbele landvasten en spanbanden nodig?

15:31

Volgens de weermannen en -vrouwen is er onstuimig weer op komst. Zij voorspellen dat vanaf zondag 9 februari het weer omslaat. We zouden zowel aan de kust als landinwaarts met windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur te maken kunnen krijgen. Voor de zekerheid kun je dus het beste even een kijkje nemen of je boot stormproof vastligt of veilig op de kant staat.

Op de website van het KNMI staat het volgende: “In de loop van zondag perioden met regen en sterk toenemende wind met later zware tot mogelijk zeer zware windstoten. Ook na het weekeinde wisselvallig en onstuimig met kans op (zeer) zware windstoten.” De storm gaat dus niet binnen een dag liggen, maar houdt langere tijd aan. Dit zou de eerste storm in Nederland zijn die een naam krijgt.

 “Interessant weekend”

Weerplaza schrijft dat op deze termijn een dergelijk weerevent nog best wat kan verschuiven in de tussentijd. Ook zal de sterkte van de wind nog wel veranderen. Het blijft dus belangrijk om de weerkaarten goed te blijven volgen en de weersverwachtingen daar waar nodig bij te stellen. Bij Weerplaza houden ze er in elk geval rekening mee dat het weleens een interessant weekend kan worden.

Zo help je je boot de storm door

Zoals we al eerder vertelden, is het raadzaam om voor de zekerheid even bij je eigen boot te gaan kijken. Je kunt de volgende voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Plaats indien nodig extra poten onder de bok;
  • Zet de boot vast met twee spanbanden om de mast heen. Deze maak je vast aan de bok, dat zorgt voor meer stevigheid;
  • Gebruik een extra landvast;
  • Bevestig stukjes tuinslang of rubbers aan je lijnen, dit zorgt ervoor dat ze niet gaan schavielen;
  • Zorg dat de rolfok strak genoeg is aangetrokken zodat deze niet stuk kan klapperen;
  • Check nog eens extra of de buiskap goed vastzit.

Klik op de afbeelding om de actuele weersverwachting te bekijken. (c) Screenshot Windfinder

Omgevallen boten

Begin 2018 stak een westerstorm de kop op. Destijds vroegen we op Facebook naar jullie video’s en foto’s van het heftige weer. In het artikel zie je daarvan het resultaat.

De westerstorm in beeld

Webcams langs de kust

Het is dus nog even de vraag of we binnenkort te maken krijgen met de eerste storm van dit nieuwe decennium. Eerder schreven we het artikel 12x webcams langs de Nederlandse kustVorig jaar stormde het ook rond deze tijd van het jaar. Hieronder vind je alvast drie links van webcams langs de kust waar je wellicht binnenkort spectaculaire beelden kunt bekijken.

Webcam Strandpaal 9, Texel
Klik hier voor de webcam

Marina Seaport, IJmuiden
Klik hier voor de webcam

Livestream Hoek van Holland
Klik hier voor de webcam

Lees ook: Storm! Ligt je boot goed vast?

Omslagfoto: Corrie de Boer

Tags: , , , , Last modified: 6 februari 2020
Sluiten