Actueel

Rocksterren van het zeilen in de startblokken voor TJV

11:44

Er wordt flink wat afgezeild op de Atlantische Oceaan. De zakformaat oceaanracertjes van de Mini Transat Eurochef vertrokken 29 oktober uit La Palma en zijn inmiddels allemaal Kaapverdië voorbij. De ‘budgetboten’ van de Class Globe 5.80 vertrokken maandag vanuit Lagos richting Lanzarote. Intussen maken de rocksterren van de zeilwereld zich op voor de Transat Jaques Vabre (TJV), die zondag 7 oktober van start gaat.

Rocksterren

In Le Havre wemelt het van de beroemdheden. Sterren uit de Vendée Globe, zoals Sam Davies en winnaar van de afgelopen editie Yannick Bestaven, zijn bezig met de laatste voorbereidingen aan hun IMOCA’s. Charlie Dalin en Paul Meilhat met de APIVIA zijn favorieten in deze klasse.

Het wedstrijddorp. Foto: Ronan Tholimet / Alea

De Nederlanders Frans Budel en Ysbrand Endt doen mee in de Class 40. Zij varen samen op Sec Hayai. Jonas Gerckens vertegenwoordigt onze zuiderburen. Hij gaat samen met zijn Franse collega Benoit Hantzper op een gloednieuwe, door Volvo gesponsorde, Class 40 de strijd aan – ondanks de gebroken ribben die hij onlangs opliep tijdens trainingen met de boot. Uiteindelijk wil Gerckens meedoen aan de Vendée Globe van 2024.

Dualhanded

Niet alleen de semi-foilende IMOCA’s worden tijdens de Jaques Vabre voor de gelegenheid dualhanded gevaren, dat geldt ook voor de overige drie klassen: de enkelromps Class 40, en de Ocean 50 en Ultim trimarans. In totaal varen 79 boten mee, met daarop 158 schippers uit 13 landen.

Ultrasnelle trimarans

Tijdens deze TJV varen vijf Ultims mee. Met een lengte van 32 meter, een breedte van 23 meter en snelheden tot wel 50 knopen, zijn deze trimarans de heersers van de zee. Banque Populaire XI en Maxi Edmond de Rothschild zijn oude bekenden – laatst genoemde boot wist tijdens de Rolex Fastnet Race de line honours te halen door als eerste de 695 mijl lange route af te leggen in slechts 1 dag en 9 uur.

Links en midden: Franse supersterren Armel le Cléac’h en Kevin Escoffier, schippers van de Banque Populaire. Foto: Jean-Marie Liot / Alea

Het nieuwste racemonster in deze klasse is SVR Lazartigue, die wordt gevaren door François Gabart, winnaar van de Vendée Globe in 2013, samen met jongeling Tom Laperche. De boot ligt pas drie maanden in het water, maar heeft nu al bootsnelheden van 48 knopen op de klokken gezien.

Parcours

Alle boten starten samen bij Le Havre en finishen bij Martinique. Om de finish een beetje gelijk te houden, varen de klassen verschillende routes; de Class 40 boten varen met 4.600 mijl de kortste route, de ultrasnelle Ultims met 7.500 mijl terecht de langste. Zie onderstaand kaartje voor de routes.

Omslagfoto: Jean-Marie-Liot / Alea

Tags: Last modified: 8 november 2021
Sluiten