Internationale wedstrijden

Tweede etappe Mini-Transat van start

12:45

De vloot van de Mini Transat Eurochef is begonnen aan de tweede etappe over de Atlantische Oceaan. De 86 overgebleven Mini 6.50 schippers vertrokken vrijdag om 14:00 UTC vanuit La Palma met als eindbestemming Saint-François op het Frans-Caraïbische eiland Guadaloupe. De solozeilers hebben grofweg 2700 mijl voor de boeg.

Korte route of snelheid?

De eerste uren na de start voor de kust van La Palma moesten de zeilers zich uit de luwte van de Canarische eilanden manoeuvreren. Eenmaal voorbij de eilanden Gomera en Hierro kozen de schippers elk voor een eigen strategie. Dat is terug te zien in het wedstrijdveld, dat zondag verspreid lag over een breedtegraad van 180 mijl en een lengtegraad van 130 mijl. Met meer wind in het zuiden dan in het noorden, kiezen de meeste solozeilers ervoor om richting het zuidwesten te laveren in een variabele wind, terwijl anderen resoluut een rechtstreekse koers naar het zuiden aanhouden om te profiteren van meer wind. De Australische zeiler Christiaan Durrant kiest dan weer voor een tegenovergestelde strategie; via de kortste route hoopt hij toch sneller te zijn dan zijn concurrenten die momenteel dubbel zo snel varen. Of een kortere route het zal halen van snelheid weten we over enkele dagen, wanneer de mini-vloot een meer westwaartse koers zal kunnen varen.

Aanvaring aan de start

Kort na de start moesten een aantal deelnemers de handdoek al in de ring gooien. De Spaanse Pilar Panenau kreeg problemen met de autopiloot en staakte noodgedwongen haar vierde deelname aan de Mini Transat. Ook Tanguy Aulanier ligt uit de race. Zijn Ofcet 6.50 kreeg tijdens de start een aanvaring met Camille Bertel’s boot (900 – Cap Ingelec), waarbij de boeg ernstig werd beschadigd.

Bekijk hier de beelden van de start.

Lees ook: Onverschrokken 19-jarige schippert snelste productieboot Mini-Transat en Zo is het dagelijks leven op een Mini 6.50

Alle afbeeldingen (c) Vincent Olivaud/Mini Transat Eurochef

Tags: Last modified: 1 november 2021
Sluiten