Actueel, Nieuws

Zika-virus in het olympische Rio

13:07

Brazilië kampt met een epidemie van het zika-virus, dat tot ernstige geboorteafwijkingen kan leiden. Ondanks de angst voor besmetting is er volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geen sprake van afgelasting. De IOC kan uiteraard niet garanderen dat besmetting van bezoekers, de atleten en hun partners uit blijft.

Thomas Bach

Thomas Bach. EPA

Wereldgezondheidsorganisatie WHO riep afgelopen maandag de medische noodtoestand uit. In reactie op de vraag of het IOC maatregelen treft met betrekking tot de Olympische Spelen in Rio komende zomer, laat IOC-voorzitter Thomas Bach het volgende weten: “Er zijn al veel maatregelen genomen en er is nog zes maanden tijd om dit probleem aan te pakken.”

De Olympische Spelen vinden plaats tijdens de Braziliaanse winter, volgens Bach een ongunstige tijd voor muggenpopulaties. De burgemeester van Rio de Janeiro Eduardo Paes vult aan dat de lucht bij de kust koeler en droger is. Wat eveneens de muggenpopulatie beperkt.

Bach vervolgt: “De vastberadenheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Braziliaanse autoriteiten en de organisatoren zullen atleten ervan overtuigen om naar Rio af te reizen en samen de Olympische Spelen te vieren.” Onder andere het Braziliaanse leger is ingezet om de muggen te bestrijden.

Het IOC wil op korte termijn de aangesloten Olympische nationale comités uitgebreider informeren over de epidemie en de eventuele gevolgen. De verwachting is dat het Olympisch Comité volgende week deze informatie kan versturen.

Overdraagbaar na de Olympische Spelen

Aedes muggen zijn de grootste overdragers van het zika-virus, zo blijkt uit een onderzoek van WHO. Wetenschappers vrezen echter dat het virus ook seksueel overdraagbaar is. Een aanwijzing hiervoor is de besmetting met het virus van de Amerikaanse bioloog Brian D. Foy en zijn vrouw.

Aedes Aegypti mug. AFP

Aedes Aegypti mug. AFP

Foy doet in 2008 in Senegal onderzoek naar malariamuggen. Bij terugkomst in Colorado krijgt de onderzoeker last van uitslag, vermoeidheid en opzwellende gewrichten. Typische tropische ziektesymptomen. Zijn vrouw krijgt ook last van deze symptomen, terwijl zij nog nooit in Azië of Afrika is geweest. Uit bloedonderzoek blijkt dat beiden besmet zijn met het zika-virus. De Aedes mug is voor zover bekend niet gesignaleerd in Colorado, wat zou kunnen wijzen op overdracht door seksueel contact tussen Foy en zijn vrouw.

 

Zo zouden besmette sporters, maar ook bezoekers van de Olympische Spelen het virus mee naar huis kunnen nemen en het aan hun bedpartners kunnen overdragen. Het is niet bewezen dat het zika-virus overdraagbaar is via seksueel contact, dit moet grondig onderzoek nog aantonen. Wel geven verschillende gezondheidsinstanties aan hier rekening mee te houden.

Lees ook over het vervuilde olympische water in Rio.

 

Tags: , , , Last modified: 9 februari 2016
Sluiten