Nieuws

Zeiljacht zinkt door orka-aanval in Straat van Gibraltar

Advies aan zeilers: vaar zo dicht mogelijk bij de kust

13:19

Foto: Brend Schuil (van eerder incident)

Op 12 mei zonk een zeiljacht door een orka-aanval in de Straat van Gibraltar. De twee opvarenden zijn gered. Naar aanleiding van het incident raden de Spaanse autoriteiten kleine (zeil)boten aan om deze zomer zo dicht mogelijk bij de kust te varen.

Uit het niets

Het 15 meter lange jacht voer in het Marokkaanse deel van de Straat van Gibraltar tijdens de orka-aanval. De orka’s begonnen vanuit het niets tegen de romp en het roer van het zeiljacht te rammen, meldt The Guardian in een artikel. Toen het zeiljacht water begon te maken schakelden de opvarenden de hulpdiensten in. Een olietanker die in de buurt voer, pikte de twee zeilers op en bracht ze veilig naar Gibraltar. Het zeiljacht werd achtergelaten, raakte op drift en zonk niet veel later.

Zevende gezonken schip

Volgens deze Spaanse nieuwssite is dit al het zevende schip dat de Gibraltar-orka’s tot zinken brengen. Sinds 2020 hebben de orka’s in de buurt van de Straat van Gibraltar het plotseling om onduidelijke redenen op (zeil)jachten gemunt. Volgens experts gaat het om een groep van slechts vijftien specifieke orka’s, die ze “Gladis” hebben genoemd. Onderzoeksgroep GT Atlantic Orca meldt dat er bijna 700 orka-interacties hebben plaatsgevonden sinds 2020.

zeiljacht zink orka
Foto: digicla/CC BY-sa 2.0

Onderzoekers kunnen het gedrag van de orka’s nog altijd niet verklaren. Het zou ‘gewoon’ speels gedrag van de dieren kunnen zijn, of een sociale rage van deze specifieke groep orka’s. Een andere theorie is dat het een gerichte aanval op ‘concurrenten’ is voor de lokale blauwvintonijn, het favoriete hapje van de orka’s.

Orka-aanval voorkomen

Om orka-aanvallen te voorkomen beveelt het Spaanse ministerie van Transport aan om zo dicht mogelijk langs de kust te varen. Daar is de kans op een interactie met de orka’s een stuk kleiner. Een kaart met daarin het hoogrisicogebied vind je op de website van Salvamento Maritimo, de Spaanse maritieme reddingsdiensten. De aanbeveling geldt voor het hele jaar, maar tussen mei en augustus is extra voorzichtigheid geboden: dan is de kans op aanwezigheid van orka’s rondom de Straat van Gibraltar groter.

Bovendien herinnert het Ministerie zeevarenden eraan dat het gebruik van afschrikwekkende middelen, die de orka’s op welke manier dan ook kunnen schaden, verboden is. Meld een interactie ook altijd via de marifoon op Kanaal 16, voor het geval de ontmoeting uitmondt in een noodsituatie. En zolang het geen gevaar voor mens of dier oplevert, raadt het Ministerie aan de orka’s te fotograferen en informatie over de ontmoeting te delen.

Team JAJO kwam vorig jaar orka’s tegen tijdens de Ocean Race en de on-board reporter legde toen de hele interactie vast.

Tags: Last modified: 15 mei 2024
Sluiten