Actueel

Zeiler schiet op orka’s in de straat van Gibraltar

Het is niet bekend of er orka's gewond raakten

14:39

Afgelopen week dook er en video op waarop te zien is hoe een zeiler het vuur opent op een aantal orka’s voor de kust van Tarifa, in de straat van Gibraltar. Vermoedelijk werd dit gedaan om schade aan de catamaran te voorkomen. Inmiddels zijn er al meerdere watersporters aangevallen door orka’s voor de Spaanse en Portugese kust. Wetenschappers kunnen na meerdere onderzoeken nog steeds geen antwoord geven op de vraag waarom deze deze dieren het op zeiljachten gemunt hebben.

Er werden ongeveer 10 schoten in het water gelost, maar waarmee dat werd gedaan en of er orka’s gewonden raakten is niet bekend. De videobeelden werden gemaakt door passagiers van een nabijgelegen schip dat dolfijnen- en walvissafari’s organiseert. Zij sommeerden de zeiler om te stoppen met schieten en er is ook een scheepstoeter te horen.

Bedreigde diersoort

Dierenrechtenactivisten eisten onmiddellijk onderzoek naar het incident, dat donderdagmiddag 17 augustus plaatsvond. Orka’s zijn geclassificeerd als een kwetsbare soort in de Spaanse Catalogus van bedreigde diersoorten (CEEA), dus elke actie die wordt ondernomen met als doel ze te doden, vangen, achtervolgen of verstoren is ten strengste verboden.

De betrokken zeilers zijn door de politie geïdentificeerd nadat ze waren opgespoord in een haven in de provincie Almeria in het zuidoosten van Spanje. Het schip is doorzocht en de personen zijn op de hoogte gesteld van het feit dat ze worden onderzocht om vast te stellen of er een misdrijf is gepleegd.

Applicatie met orka-aanvallen

Ben je zelf van plan om koers te zetten richting de Spaanse of Portugese kust? Houd dan rekening dat de interactielocaties sterk variëren. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de meest actuele locaties waar de orka’s gezien zijn als je naar het zuiden vaart. De beste manier om een interactie te voorkomen is natuurlijk om de orka’s in het geheel te omzeilen. De GTOA heeft speciaal hiervoor een handige app gemaakt – GT Orcas – die recente orka-interacties en gerapporteerde waarnemingen toont.

Omslagfoto: digicla/CC BY-sa 2.0

Tags: Last modified: 23 augustus 2023
Sluiten