Nieuws

Zeiljacht zinkt na orka-aanval, bemanning gered

De dieren stortten zich specifiek op het roer

16:55

zeilboot zinkt door orka-aanval

Afgelopen vrijdag zonk een zeiljacht door een aanval van orka’s voor de kust van Cádiz. Het roer brak af door herhaaldelijke stoten van drie orka’s en de boot raakte lek. De vier zeilers zijn gelukkig door de reddingsdiensten gered. De boot had inmiddels echter al zoveel water gemaakt, dat ze niet meer gesleept kon worden. Het jacht raakte op drift en zonk uiteindelijk driehonderd meter voor de kust, zo meldt een Spaanse nieuwssite.

Orka’s stoppen niet voor roer afbreekt

Volgens de zeilers, die een uitgebreide melding maakten van het incident op de website van de Cruising Association, duurde de ‘aanval’ wel anderhalf uur en stopten de orka’s zodra het roer brak. “Het begon met gebeuk tegen de romp en vervolgens vielen ze het roer aan. De stoten werden steeds heftiger, tot we dachten dat de orka’s de kiel zouden breken en de boot zou omslaan. Aan het einde waren de aanvallen bijna alleen gericht op het roer, totdat het afbrak.” Vervolgens stroomde er via de bilge veel water de boot in. Hierdoor vermoeden de zeilers dat een scheur tussen de romp en de kiel de boot uiteindelijk deed zinken.

Vorig jaar meer dan honderd incidenten

De getroffen boot was met zo’n zes knopen aan het motorzeilen toen ze de orka’s om middernacht tegenkwamen. Het volgen van het protocol van de Grupo Trabajo Orca Atlantica (GTOA) – de zeilen strijken, motor uitschakelen, en geen contact maken met de orka’s – mocht niet baten. Hoewel de orka’s in de Straat van Gibraltar en voor de Spaanse en Portugese kust sinds 2020 berucht zijn bij zeilers, brachten ze pas twee keer eerder een schip tot zinken. Wel richten ze vaker flinke schade aan aan zeiljachten, en dan vooral aan hun roeren. Sinds begin dit jaar zijn er 18 orka-incidenten gemeld op de website van de Cruising Association. Het seizoen is echter pas net begonnen; vorig jaar kwamen er in totaal wel 102 meldingen binnen.

Bron:  Public Domain Pictures.

Vooral gemunt op het roer

Van de 122 boten die sinds begin vorig jaar een melding maakten van het incident, moesten er 29 naar de haven gesleept worden. Meer dan 70% van de boten was zodanig beschadigd dat kleine (7,4%), directe maar gemiddelde (37%) of grote (28%) reparaties nodig waren. Van alle meldingen kwam slechts één van een motorboot; de rest van de gedupeerden waren zeiljachten. Meer dan 80% van de jachten had een lengte tussen de tien en vijftien meter. Of je onder zeil, motor of beiden vaart, maakt – afgaande op deze meldingen – geen verschil voor het risico op orka’s rond je boot.

Onverklaarbaar gedrag

De groep Spaanse en Portugese wetenschappers van GTOA bestudeert inmiddels al een paar jaar het raadselachtige gedrag van de orka’s, maar kunnen het nog altijd niet verklaren. Ze speculeren dat het hebben van een bepaalde kleur antifouling het risico op een interactie verhoogt. Maar liefst 48% van de boten die melding maakten van een orka-interactie, hadden namelijk zwarte antifouling. En: slechts 28% van de jachten die melding maakte van een “uneventful passage”, had deze kleur onder zijn schip gesmeerd.

Maar het blijft vooralsnog gissen naar de beweegredenen van de indrukwekkende zeedieren om zeilboten als speelbal te gebruiken. Hun intenties zijn waarschijnlijk niet kwaadwillend, maar eerder speels, aldus de wetenschappers. De Cruising Association zegt te hopen dat de orka’s net zo plotseling met het gedrag zullen stoppen als ze begonnen waren. Tot die tijd lopen zeilers echter een risico op een ontmoeting met orka’s die het op je roer gemunt hebben.

Meer informatie, updates en tips

Eerder deelden we al tips voor wat je in dat geval moet doen. De Cruising Association organiseert op 18 mei ook een informatief gratis open webinair, getiteld: “Orca and Yachts: Fact, Fiction and Fear.” Daarnaast zijn er tegenwoordig handige apps beschikbaar, zoals de GT Orcas app van GTOA, waarin je de laatste updates over orca-activiteit vindt. Op hun website vind je ook een stoplichtsytseem dat aangeeft voor welke vaargebieden de organisatie op dit moment een groen, oranje of rood veiligheidssein afgeeft.

Tags: Last modified: 11 mei 2023
Sluiten