Actueel, Nieuws, Wereldzeilen

Zeiler onthoofd door moslimextremisten

17:34

Gisteren deed de Filipijnse politie op het eiland Jolo een lugubere ontdekking. Het vond een plastic zak vlakbij het lokale kantoor van het Rode Kruis met daarin het hoofd van een blanke man. Later werd bevestigd dat het ging om de 68 jarige Canadese zeiler John Ridsdel. Dit is een voorlopig dieptepunt in een gijzelingsdrama dat loopt sinds september 2015.

Ontvoering in de haven

Op 21 september jl. viel een groep van ongeveer 10 Abu Sayyaf leden de Holiday Ocean View Marina binnen vanuit de zee. De mannen verspreidden zich over de twee drijvende steigers en ontvoerden John Ridsdel, samen met Robert Hall (Canadees), Kjartan Sekkingstad (Noor) en Marites Flor (Filipijnse). Twee anderen boden weerstand en werden uiteindelijk, licht gewond, met rust gelaten. Jachthaven manager Sekkingstad die op noodkreten afkwam en probeerde te helpen werd ook gegijzeld.

Canadezen Robert Hall, links en John Ridsdel

Canadezen Robert Hall, links en John Ridsdel midden

De twee permanent aanwezige bewakers stonden met lege handen. Het hele incident was binnen een kwartier voorbij. De gijzelnemers vertrokken met de vier gegijzelden in de twee open bootjes waarmee ze waren gekomen uit de marina van het Filipijnse eiland Samal. Een klein eiland  pal tegenover Davao, de hoofdstad van het grootste zuidelijke eiland Mindanao. Ridsdel lag daar met zijn catamaran Aziza, Hall en zijn Filipijnse vriendin Flor met hun jacht Renova, en Sekkingstad met het jacht Wiskun.

Sekkingstad was manager van de in 2010 geopende jachthaven die plaats biedt aan een vijftigtal jachten. Het is een bekende uitwijkplaats tijdens het tyfoon seizoen dat de net noordelijker gelegen regio teistert van mei tot en met oktober.

Zoektocht naar de gegijzelden

Zeiler onthoofd FilipijnenDe baai werd snel daarop afgesloten en politie, leger en de kustwacht voerden een klopjacht uit die helaas niets opleverde. De bootjes werden weliswaar vrij spoedig gevonden, maar dat leidde niet tot opsporing van de daders en de gegijzelden. De Filipijnse president meldde ten overstaan van de internationale pers de zaak hoog op te nemen en beloofde de bevrijding van de gegijzelden top prioriteit te geven. Ondanks de presidentiële beloften werd het viertal niet gevonden. Nadat de gegijzelden in oktober 2015 per videoboodschap een dringend beroep op Canada en de Filipijnen hadden gedaan om te onderhandelen over hun vrijlating, werd officieel ontkend dat werd onderhandeld. Het leger ging onverminderd door met de klopjacht op de militanten. Het bombardeerde hun schuilplaatsen en arresteerde Abu Sayyaf-leden waar mogelijk.

Vrijheidsbeweging Abu Sayyaf

Mindanao wordt al decennia geterroriseerd door de moslim vrijheidsbeweging Abu Sayyaf. Het werd in de jaren 90 van de vorige eeuw opgericht met geld van Al Qaida. Het zet zich gewapenderhand in voor de oprichting van een onafhankelijke moslimstaat in de zuidelijke Filipijnen. Een van de leiders verklaarde recent de verbondenheid met ISIS. De terreurgroep houdt nog meer mensen gegijzeld, onder wie de Nederlander Ewold Horn. Hij wordt al vier jaar vastgehouden.

Onderhandelingen mochten niet baten

Achter de schermen werd ondertussen wel met Abu Sayyaf onderhandeld over vrijlating. De militante bevrijdingsbeweging eiste in een in november 2015 gepubliceerde video losgeld van 70 miljoen euro. Nadat een eerdere deadline van 8 april verstreek kwam recent een video update uit. Daarin werd 25 april, 15.00 uur als deadline genoemd. Zeiler onthoofdHet losgeld werd drastisch neerwaarts bijgesteld. Ridsdel gaf daarin aan gedood te zullen worden als niet aan de eisen zou worden voldaan. Ten tweede male verstreek de deadline, maar nu met een voor Lidsdel fataal gevolg. Een bij de onderhandelingen betrokken vriend van Ridsdel uitte gisteren zijn frustratie over het gebeurde. De onderhandelingen liepen nog, men had goede hoop op een positieve uitkomst. De Canadese premier Trudeau sprak van een lafhartige moord, condoleerde de nabestaanden maar onthield zich verder van commentaar in het belang van het lot van de overige door Aby Sayyaf gegijzelden. Los van Hall, Sekkingstad en Flor houdt de beweging nog een aantal andere mensen vast. Hun lot is onzeker, hun vooruitzichten zijn sinds gisteren zo mogelijk nog somberder.

 

Tekst: Edo Ankum

Tags: , Last modified: 26 april 2016
Sluiten