Hoofdcategorie op reis

Nu in Zeilen: Vertrekken 2.0, tips en ervaringen van wereldzeilers

12:00

De pandemie heeft alles op zijn kop gezet – ook het redelijk zorgeloze leven van wereldzeilers. De vertrekkersvloot vaart nu al een jaar lang rond in een wereld van lockdowns en quarantaine. Wat is er veranderd?

Het wordt nooit meer zoals het was,” zegt Tim tijdens de zeilersborrel in Richards Bay, Zuid-Afrika. Wietze lacht. “Dat zeiden ze toch ook toen het gps kwam?” “En internet,” vult Amber aan. We grinniken, maar al snel staan de gezichten serieuzer. Het is immers een onderwerp dat op alle zeilersfora rondgaat: hoe en hoelang zullen de gevolgen van de pandemie voelbaar zijn?
Ik vraag de groep: “Wat zouden jullie aanraden aan mensen die nu op het punt staan om te vertrekken?” Er ontstaat een levendig gesprek waarin veel informatie voor aanstaande vertrekkers wordt gedeeld. Over één ding is iedereen het eens: als in 2021 het vaccin beschikbaar zal zijn, zal dit pas later beschikbaar komen in de landen die bij wereldzeilers populair zijn; dit zijn doorgaans niet de rijkste landen. De directe effecten van Covid-19 zullen dus zeker nog tot 2022 voelbaar zijn, zeker als er nieuwe uitbraken komen en landen weer in lockdown gaan.

Wietze en Janneke.

Planning van je reis

Er is niks leuker dan die lijn over de wereldbol trekken en te zeggen: ‘Zo gaan we varen.’ Het is de essentie van een wereldreis: nieuwe landen bezoeken, andere culturen leren kennen en je blijven verbazen over de diversiteit van de natuur. Dat zal altijd zo blijven. Wat wel verandert, is dat je verder vooruit moet kijken dan het volgende land of het land erna. Het wordt belangrijker om, bijvoorbeeld als er een nieuwe uitbraak komt en een volgend land op slot gaat, alternatieve bestemmingen te hebben. Het klinkt als een open deur, maar dat is het in veel gevallen niet. Zeker met een orkaanseizoen op je hielen kan een beetje out of the box denken wel helpen. Omdraaien en teruggaan naar waar je vandaan kwam, hoe pijnlijk of ondenkbaar ook, is wel een optie om te overwegen.

Zeilen 02/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom is, helemaal nu, een ‘walkapitein’ handig? Welke balans zal voorlopig nog verstoord zijn? Welk kanaal stilt het beste de ‘informatiehonger?’ Hoe hebben Janneke en Wietze de lockdown in de Malediven ervaren? Waarom is je gedrag als wereldzeiler nu nóg belangrijker dan voorheen? En wat is het antwoord op de vraag ‘wel of niet vertrekken’? Je leest het allemaal in Zeilen 02/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

In Zeilen 01/2021 stond ook en verhaal over vertrekken in coronatijd. Koop de betreffende editie hier in de webshop.

Omslagfoto: Peter Bernhard
Tekst: Wietze van der Laan en Janneke Kuysters

Tags: , , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten