Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Volop actie tijdens North Sea Regatta

10:38

North Sea Regatta

North Sea RegattaVoor de komende Delta Lloyd North Sea Regatta die volgende week begint met de Vuurschepenrace, verschijnen ruim vierhonderd boten aan de start, verspreid over de drie evenementen die de Delta Lloyd North Sea Regatta omvat. namen als Roy Heiner, Gideon Messink, Arend van Bergeijk, Gerd-Jan Poortman, John den Engelsman, Nic Bol en Stewart Middleton staan op de deelnemerslijst. Als extra attractie vaart de nieuwe J-klasse Rainbow (een reportage over dit prachtige schip verschijnt in Zeilen 6) rond het wedstrijdwater en is de net verkozen olympische multihull Nacra 17 voor het publiek te zien in de Passage in Den Haag.

North Sea RegattaVoor de komende Delta Lloyd North Sea Regatta die volgende week begint met de Vuurschepenrace, verschijnen ruim vierhonderd boten aan de start, verspreid over de drie evenementen die de Delta Lloyd North Sea Regatta omvat. namen als Roy Heiner, Gideon Messink, Arend van Bergeijk, Gerd-Jan Poortman, John den Engelsman, Nic Bol en Stewart Middleton staan op de deelnemerslijst. Als extra attractie vaart de nieuwe J-klasse Rainbow (een reportage over dit prachtige schip verschijnt in Zeilen 6) rond het wedstrijdwater en is de net verkozen olympische multihull Nacra 17 voor het publiek te zien in de Passage in Den Haag.
Aan deze offshore en kustraces doen professionele en niet professionele zeilers mee. Organisator Frans Sluyters: “Roy Heiner verschijnt met de TH 38 Hemels van der Hart aan de start van de Vuurschepenrace en de R.O.R.C. North Sea Race. En bijvoorbeeld John van de Starre met de J111 XCentric Ripper, Team Van Vuuren met de Lenco (Salona 37) en Team Delft Challenge met de Melges 34 doen aan alle drie de evenementen mee. Bij de Delta Lloyd North Sea Regatta voor de kust van Scheveningen verschijnen Geert Jan Knoops met de Miles4Justice (Dehler 41) en vele (oud)professionals in de Swan45 klasse, zoals Gideon Messink, Arend van Bergeijk en Gerd-Jan Poortman.”
Vuurschepenrace
De Vuurschepenrace is de traditionele openingswedstrijd van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Opnieuw lost de sportwethouder van Den Haag, Karsten Klein, het startschot voor de Haagse kust, ditmaal vanaf de Hr Ms Snellius van de Koninklijke Marine. Aan deze offshore race naar Harwich in Engeland doen zo’n vijftig IRC en ORC gemeten jachten mee. De route van deze 110 nautische mijlen lange wedstrijd over de Noordzee is enigszins gewijzigd om de zeiljachten niet in de buurt te laten komen van de windmolenparken voor de Engelse kust.
Pin Mill
Na de finish volgt het traditioneel onthaal en de prijsuitreiking in de Royal Harwich Yacht Club in Woolverstone. Op Hemelvaartsdag genieten de zeilers van de lunch in de oeroude smokkelaars pub de ‘Butt and Oyster’ in Pin Mill, alvorens te starten voor de terugtocht in de R.O.R.C. North Sea Race naar Scheveningen. Aan deze offshore wedstrijd doen ook veel Engelse jachten mee. De gehele vloot is gedurende beide races via tracking & tracing op de website www.dlnsr.nl live te volgen. Ook Zeilen zal het nieuws rond de NSR op de voet volgen via www.zeilen.nl.
North Sea Regatta

Delta Lloyd North Sea Regatta
Tijdens het pinksterweekend verschijnen rond de vierhonderd boten aan de start van de verschillende wedstrijdbanen voor de kust van Scheveningen. Sluyters: ‘We zullen dit jaar een kleine Laservloot hebben, vanwege de overlap met de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Maar verder zijn alle klassen goed vertegenwoordigd. Vooral de Melges 24 klasse is in opkomst. Daarin doen bekende zeilers als Hendrik Hellman, John den Engelsman, Nic Bol, Hein Ruiten en de Engelse oud olympiër Stewart Middleton mee. Ook de J24 klasse is weer een beetje in opkomst. En natuurlijk de tachtig tot honderd catamarans op de catamaranbaan voor het Scheveningse strand. Vooral de F18 klasse is goed vertegenwoordigd.”

J-klasse Rainbow
Als bijzondere attractie komt de Nederlandse J-klasse Rainbow op bezoek bij de Delta Lloyd North Sea Regatta. Deze net van stapel gelopen veertig meter lange klassieker is eenmalig te zien op het Nederlandse water. Na de Delta Lloyd North Sea Regatta zeilt de Rainbow naar Engeland en Italië en vervolgens naar de Cariben. De Rainbow vaart tijdens de pinksterdagen met gasten rond de wedstrijdbanen. Onlangs was Zeilenredacteur Willem Plet aan boord van de Rainbow tijdens een van de proefvaarten op de Noordzee. In Zeilen 6 verschijnt een verslg van zijn belevenissen.
Op de wal
Ook op de wal is tijdens beide pinksterdagen veel te beleven. Op de gehele kade is een nautische markt en een speelparadijs voor kinderen. Niet alleen in de haven, maar ook verspreid door de stad valt veel over de Delta Lloyd North Sea Regatta te zien. Zo kan het winkelend publiek op een aantal plaatsen in Den Haag het zeilen beleven in de vorm van grote fotopresentaties. In de Passage is de nieuwe olympische catamaranklasse, de Nacra 17, te bewonderen en bij Peek & Cloppenburg is een hele etalage gewijd aan de zeilfotografie van de huisfotografen van de Delta Lloyd North Sea Regatta, Richard de Jonge en Sander van der Borch.
Over de Delta Lloyd North Sea Regatta
Dinsdag 15 mei 2012 klinkt om 19.00 uur het startsein voor de Vuurschepenrace van Scheveningen naar Harwich. Deze offshore van 110 mijl vormt de opening van de Delta Lloyd North Sea Regatta 2012. Na een rustdag in Harwich, varen de IRC en ORC klassen op vrijdag 18 mei de R.O.R.C. North Sea Race terug naar Nederland. In het pinksterweekend van 25 t/m 28 mei zeilen ruim 400 teams wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: scherpe jachten, huidige en voormalige olympische klassen, eenheidsklassen, catamarans en open boten.
Voor meer informatie, surf naar www.dlnsr.nl.
Tekst Marjolein Brandt, foto’s Sander van der Borch.
Tags: Last modified: 8 mei 2012
Sluiten