Wedstrijden

Van Scheveningen naar Harwich en weer terug

Vuurschepenrace, start van de North Sea Regatta

16:30

Na de Race Captains Dinner op dinsdag 16 mei is het zover: het startschot van de Vuurschepenrace klinkt om 19:00 uur. Deze zeilwedstrijd, van Scheveningen naar Harwich (UK), is de aftrap van de North Sea Regatta (NSR), het grootste zeilevenement dat langs de Nederlandse Noordzeekust plaatsvindt en waar uiteenlopende zeilklassen van harte welkom zijn.

Eerst startte de Vuurschepenrace vanuit Hoek van Holland, later sinds begin jaren 70 vanaf Breskens en na 1984 is Scheveningen het beginpunt. De naam ‘Vuurschepenrace’ komt van de vroegere Engelse lichtschepen of drijvende vuurtorens, die inmiddels allemaal zijn vervangen door boeien. Dat was even heel kort een geschiedenislesje over het beroemde zeilevenement dat inmiddels al ruim driekwart eeuw bestaat.

Oudste offshore race

Deze wedstrijd is de oudste offshore race die vanuit Nederland is gestart, met een warm welkom van de Royal Harwich Yacht Club in Woolverstone. Een bekende traditie is de lunch die de North Sea Club aanbiedt in de karakteristieke Engelse pub Butt & Oyster in Pin Mill met prachtig uitzicht over de rivier de Orwell.

76ste editie

Op dinsdag 16 mei verschijnen 60 schepen aan de startlijn van de 76ste editie van de Vuurschepenrace. Donderdag 18 mei worden na het ontbijt en de lunch de prijzen overhandigd. Na het ontbijt van vrijdagochtend gaan de trossen los en wordt de terugreis naar Scheveningen weer aanvaard (North Sea Race).

Volg via de tracker de deelnemers tijdens hun oversteken.

Nog meer wedstrijden op de Noordzee

Na de Vuurschepenrace volgt dus de De North Sea Race (Harwich – Scheveningen) op vrijdag 19 mei en hiervan vindt de prijsuitreiking op zondag 21 mei plaats.

De NSR-Inshore races zijn in het Pinksterweekend, van 27 t/m 29 mei. De spannende wedstrijden zijn te zien vanaf de kust van Scheveningen en de zeilers kunnen altijd aanmoediging gebruiken vanaf de kade bij het uitvaren of weer bij binnenkomst. Ga jij de deelnemers toejuichen vanaf de kant?

Omslagfoto: © Hartas Productions | Siri Enckell

Tags: Last modified: 16 mei 2023
Sluiten