Nieuws

Wil je een Vikingschip bekijken? Het Fries Museum krijgt er (tijdelijk) een!

15:28

Viking Ship Longship Viking Longship Sea Boat

Leerlingen van ROC Friese Poort bouwen in een loods op bedrijventerrein ’t Ges in Sneek een levensgroot Vikingschip! Het (uiteindelijk) 15 meter lange schip is in het najaar te bezichtigen op de tentoonstelling ‘Wij Vikingen!’ in het Fries Museum in Leeuwarden. Begin oktober gaat het schip in drie delen op transport richting het museum.

Onder begeleiding van docenten zijn de leerlingen van de opleidingen scheeps- en interieurbouw en watersportindustrie druk aan het klussen. Al sinds november zijn zij bezig met het realiseren van het Friese Vikingschip. Normaal werken de studenten met moderne technieken en metaal, maar nu maken ze een vaartuig van eikenhout en koperen klinknagels.

De bouw van het schip kost ongeveer € 13.000. Pas na afloop van de tentoonstelling, 15 maart 2020, zal er gewerkt worden aan het vaarklaar maken van het schip.

Deense bouwer Søren Nielsen

Voor de bouw werken de leerlingen samen met verschillende partijen. Zo helpt en begeleidt scheepsbouwer Bein Brandsma uit Rohel de studenten. De tekeningen en informatie voor de bouw van het schip kregen zij van Søren Nielsen. Nielsen is de chef van maritieme ambachten en reconstructie binnen het museum Vikingeskibs Museet in Roskilde. Hier komen ook diverse bruiklenen voor de expositie vandaan. Nielsen bouwt in Denemarken traditionele Vikingschepen en kwam in december voor een gastles naar ROC Friese Poort.

Bekijk de video over de bouw van het Vikingschip:

Van 789 tot 1100

Met de term ‘Vikingschip’ worden verschillende types van houten schepen en boten aangeduid die door de Vikingen werden gebruikt gedurende de periode van ongeveer 789 tot 1100. Destijds waren de schepen van groot belang voor de maatschappij en economie. De vaartuigen werden gebruikt voor onder andere handel, oorlogsmissies, plunderingen en ontdekkingsreizen. Ook in de kunst en cultuur van de Vikingen waren de schepen belangrijk.

Gereconstrueerd Vikingschip in het Deense Vikingeskibs Museet. (c) Richard Mortel/CC BY-SA 2.0

Omslagfoto: Maxpixel

Tags: , , , , , Last modified: 13 mei 2019
Sluiten