Actueel

Tom Otte wint zijn derde, en mogelijk laatste, wereldtitel Yngling

08:51

In eigen land wint Tom Otte het Wereldkampioenschap in de Yngling. Samen met bemanningsleden Floor Otte-de Vries en Jeldau van der Werf wist hij op de voorlaatste dag van het WK de titel al veilig te stellen in Sneek. “Dat voelt wel goed, het blijft toch een speciale titel.”

Lokale kennis
De 36-jarige Otte voer het WK onder andere samen met zijn vrouw, Floor. In 2008 wisten zij ook al samen Wereldkampioen te worden in de Yngling. “Toen was ze nog niet mijn vrouw en hadden we nog geen kinderen. Ondertussen is ze wel mijn vrouw en hebben we samen kinderen, dat maakt het ook wel extra speciaal om die titel nu weer te winnen.” Het is al de derde keer dat Otte het WK wint, en deze editie was het ook nog eens op zijn thuiswater in Sneek. “Natuurlijk heb je hiervan voordeel, je weet hoe de windstroken zich hier bewegen. Maar er waren veel meer Nederlanders die dit water ook goed kennen en veel aan het trainen zijn geweest. Ook merkte je gedurende de week dat bijvoorbeeld de Denen het water goed leerden kennen. Zij kenden het water op een gegeven moment nog beter dan de locals, als je kijkt naar de resultaten.”

Foto’s: Eize Hoekstra

Niet verwacht
Otte had van te voren niet gedacht een van de favorieten te worden. “We begonnen op zondag aan de practice race, we merkten dat we een tijdje niet samen hadden gevaren. De starts waren slecht en we eindigden ergens op een 30e plaats. Maandag, de eerste dag van het kampioenschap, wisten we de eerste drie wedstrijden te winnen. Ook daarna konden we goed langs de boten heen laveren.” Het veld telde zo’n 44 deelnemende boten en er werden korte wedstrijden gevaren. Voor de deelnemers is dit lastig, fouten worden snel afgestraft. “De start en het kruisrak zijn vooral heel belangrijk bij zulke wedstrijden. Wij hebben echt ons eigen plan getrokken, mijn vrouw vroeg me op een gegeven nog of we wel echt weer onderin moesten starten.” Die standvastigheid en zich niets aantrekken van de andere zeilers maken het team wereldkampioen.

Laatste Yngling titel?
Ondertussen is het normale leven weer begonnen in huize Otte. “Vandaag moest ik weer gewoon aan het werk. Ik werd wel enthousiast ontvangen met felicitaties, mijn collega’s hebben alles op de voet gevolgd. En we kregen thuis bloemen bezorgd, dat is wel heel leuk.” De kans zit erin dat dit de laatste wereldtitel voor Otte is in de Yngling, hij heeft zijn boot verkocht. Over twee weken stapt hij in het Skûtsjesilen, hier vaart hij mee met Eildert Sietez, het Skûtsje van Akkrum. “Maar zeg nooit nooit, we kunnen altijd nog een Yngling huren om het wereldkampioenschap mee te varen.”

Bekijk hier alle uitslagen van het wk Yngling

Tags: Last modified: 25 juli 2017
Sluiten