Nieuws

‘Weggepeste’ vuurtorenwachter Terschelling ontvangt boete wegens smaad

09:42

Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel (39), die zegt te zijn weggepest van vuurtoren de Brandaris op Terschelling, heeft een boete van € 200 opgelegd gekregen voor smaad. In 2016 maakte Van Berkel een melding bij Rijkswaterstaat over pesterijen en seksuele intimidatie op de werkvloer en sinds die tijd is ze ziek thuis.

In 2018 en 2019 haalde ze op Twitter uit naar collega’s en schreef ze dat haar werkgever niet zou hebben opgetreden. Naar aanleiding hiervan klaagden negen personen haar aan voor uitlatingen op dit social media-kanaal.

Tweets

Op woensdag 22 januari deed de rechter in Leeuwarden uitspraak over bovenstaande kwestie. Volgens de advocaat van Van Berkel is er sprake van vrijheid van meningsuiting en waren veel tweets te algemeen. De rechter sprak Van Berkel in bijna alle gevallen vrij, maar bij een verdenking zag hij wel voldoende aanleiding voor een boete. Van Berkel zelf was niet aanwezig in de rechtszaal, want volgens haar advocaat kan zij dat psychisch niet aan.

Voice-overtekst

Daarnaast hielden collega’s haar verantwoordelijk voor teksten van een voice-over in het televisieprogramma EenVandaag. De advocaat vertelde dat Van Berkel hier geen invloed op had. Hiervoor eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur.

Een eilandbewoner, die niks met het arbeidsconflict te maken heeft, moet een boete van € 500 betalen plus een schadevergoeding aan Van Berkel. Hij heeft haar zwart gemaakt op Twitter.

Omslagfoto: jhellingman/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , , Last modified: 23 januari 2020
Sluiten