Actueel

Zeilt er straks een VOC-fluitschip rond dat uit afvalplastic bestaat?

13:03

Edwin en Liesbeth ter Velde bijten zich vast in een nieuwe missie: een replica van een VOC-fluitschip realiseren dat uit afvalplastic bestaat. Als ultieme test bouwen ze eerst een werkboot die mee gaat varen in de parade tijdens SAIL Amsterdam 2020. Edwin en Liesbeth willen met dit experiment de transitie naar ‘een circulaire maatschappij’ versnellen. Eerder verbleef het stel een maand op Antarctica in een eigengebouwde terreinwagen aangedreven op zonne-energie.

Op vrijdag 22 november werd het officiële startsein, op de scheepswerf aan de Schelphoek in Hoorn, voor de bouw van de werkboot gegeven. Inmiddels zijn de contouren van de VOC-werkboot al zichtbaar. Edwin heeft een schaalmodel gebouwd van hout en daar wordt straks de boot van waste-plastic straks omheen gebouwd.

Rond de wereld

In een interview met NH Nieuws vertelt Edwin dat het schip voldoet aan de hoogste standaard van de scheepsbouw. Het duo is ook van plan om ermee rond de wereld te varen. Eerst wordt er nu een werkbootje gebouwd, want de fluitschepen konden niet vertrekken zonder die werkboten. Deze waren van groot belang voor het laden en lossen van de fluitschepen. Verder zegt Edwin dat de werkboot het kleinste bootje met de grootste impact tijdens SAIL Amsterdam 2020 zal zijn.

Lankhorst Engineered Products uit Sneek is, als ontwikkelaar en producent van een divers palet aan producten uit gerecycled kunststof, betrokken bij de realisatie van het project. De werkboot zal daarom de naam De Lankhorst krijgen. Daarnaast zijn innovaties geen mogelijkheid, maar een vereiste. Om het VOC-schip te bouwen, zal er een stevig materiaal gerecycled plastic moeten worden uitgevonden. Alles verloopt energieneutraal. De volledige scheepswerf wordt aangestuurd op recyclebare accu’s.

Blijf op de hoogte van het project

Ben je benieuwd hoe het project verder verloopt? NH Nieuws volgt Edwin en Liesbeth. De serie PlasTIK wordt bij NH Nieuws en WEEFF maandelijks op de laatste zaterdag van de maand uitgezonden om 18.25 uur.

Omslagfoto: PX Here/CC BY-SA 1.0

Tags: , , , , , , , , , , , , , Last modified: 30 november 2019
Sluiten